Eindexamenkandidaten: ‘Minister te laat met uitstel sociaal leenstelsel’

Acht op de tien (81%) eindexamenkandidaten zijn van mening dat minister Bussemaker (Onderwijs) eerder had moeten komen met haar besluit het sociaal leenstelsel een jaar uit te stellen. Een derde (34%) zegt dat ze serieus een tussenjaar hadden overwogen als de minister eerder had aangegeven het sociaal leenstelsel uit te stellen. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 444 eindexamenleerlingen.

De minister kondigde vorige week aan dat ze het leenstelsel voor de bachelorfase in laat gaan in 2015 in plaats van 2014. Veel eindexamenkandidaten hadden toen al een studiekeuze gemaakt. Door het uitstellen van het leenstelsel hebben nieuwe studenten die in 2015 beginnen nog recht op een basisbeurs. Een deelnemer zegt: ‘Als ik dit eerder had geweten, had ik zeker een tussenjaar genomen. Maar nu heb ik mij al ingeschreven voor mijn studie.’

Loting
Acht op de tien (82%) eindexamenkandidaten had toen het nieuws bekend werd al besloten te gaan studeren en blijven ook bij dat besluit. Een enkeling ziet wél voordelen van het uitstel: ‘Ik heb me ingeschreven voor een lotingsstudie. Doordat het sociaal leenstelsel een jaar is uitgesteld is het nu minder erg als ik dit jaar word uitgeloot.’

Een grote meerderheid van de eindexamenleerlingen die meededen aan het onderzoek, 89 procent, vindt de invoering van het sociaal leenstelsel een slecht plan.

Extra lenen
17 Procent van de eindexamenkandidaten geeft aan dat ze komend studiejaar, naast hun basisbeurs, extra gaan lenen van de overheid. Nog eens 23 procent geeft aan dat het een optie is. De meerderheid, 59 procent, verwacht niet extra te hoeven lenen van de overheid bovenop de basisbeurs.

Over dit onderzoek
Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 8.500 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 14 tot 20 juni, deden 444 eindexamenkandidaten mee. 

Lees ook:Demonstratie tegen invoering leenstelsel
Lees ook:Leenstelsel: hoe duur wordt studeren nu echt…
Lees ook:Studenten kiezen na uitstel leenstelsel voor tussenjaar
Lees ook:Studenten zien af van studie door leenstelsel
Lees ook:Jongeren voor verplicht lesprogramma over drugs en alcohol

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>