KWF Kankerbestrijding: “Verkoop tabak alleen in speciaalzaken”

In een petitie die vandaag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer roept KWF Kankerbestrijding op om vóór het amendement te stemmen waarin wordt voorgesteld de verkoop van tabak alleen in tabaksspeciaalzaken toe te staan. Door tabak alleen nog in tabaksspeciaalzaken te verkopen, zullen jongeren minder snel met roken beginnen. De petitie wordt in ontvangst genomen door Helma Neppérus, voorzitter van de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Fleur van Bladeren, beleidsmedewerker KWF Kankerbestrijding: “Het is absurd dat een dodelijk product als tabak met 60.000 plaatsen in ons land het best te verkrijgen product is. Zalm met salmonella of komkommer met EHEC wordt direct uit de handel genomen en vernietigd. En tabak waarin 60 kankerverwekkende stoffen zitten, waardoor jaarlijks 20.000 doden in Nederland vallen, is op iedere straathoek te koop. Schrijnend hierbij is dat dagelijks 200 kinderen beginnen met regelmatig roken. We rekenen erop dat de Tweede Kamerleden hier een einde aan zullen maken.”

In de Tweede Kamer bestaat inmiddels een meerderheid om de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak te verhogen van 16 naar 18 jaar. Dit is een belangrijke stap vooruit, maar niet voldoende, vindt KWF Kankerbestrijding samen met een 40-tal organisaties binnen de Alliantie Nederland Rookvrij De effectiviteit van deze leeftijdsverhoging wordt veel groter als tegelijkertijd het aantal verkooppunten drastisch verminderd wordt. De SP heeft een amendement ingediend om tabak alleen nog in speciaalzaken te verkopen.

Handhaving beter mogelijk
Het terugdringen van het aantal verkooppunten van tabak naar alleen tabaksspeciaalzaken maakt de handhaving van de leeftijdsgrens ook beter mogelijk. Nu moet een 16-jarige kassamedewerker om legitimatie vragen aan leeftijdsgenoten en mogelijk ‘nee’ verkopen. Dit wordt nog lastiger als de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak 18 jaar is.

Van Bladeren: “Tabak is in Nederland op iedere straathoek te koop. Het ligt naast de medicijnen, achter het snoep, naast de stripboeken en tussen de aanbiedingen. Overlaten van de naleving van de leeftijdsgrens aan de verkopers is wat ons betreft een gepasseerd station. In 1998 hebben ze in een convenant met de overheid afgesproken geen tabak aan jongeren onder 16 jaar te verkopen. Het blijkt echter dat dit in meer dan 90% van de pogingen wel gebeurt. Daarom willen we dat tabak niet meer overal verkocht wordt. ”

Jaarlijks beginnen ruim 70.000 jongeren met regelmatig roken. Voor de tabaksindustrie zijn zoveel mogelijk verkooppunten belangrijk omdat het de enige plek is waar ze nog aan marketing mogen doen. Juist de plaatsen waar ook jongeren komen zoals de supermarkt, zijn dus interessant voor hen. Jongeren zijn een belangrijke doelgroep omdat de tabaksindustrie ook weet dat 80% van de volwassen is begonnen met roken voor zijn 18de jaar. En strak vormgegeven schappen met verleidelijk vormgegeven pakjes tussen allerlei normale producten verleiden jongeren te gaan roken.

Jaarlijks telt Nederland ruim 10.000 doden door kanker die is veroorzaakt door roken en circa 9.000 doden door andere roken-gerelateerde ziekten. Want van tabaksrook krijgen mensen niet alleen kanker maar ook andere ernstige aandoeningen zoals hart- en vaarziekten of COPD. Reden voor KWF Kankerbestrijding om de strijd aan te gaan met de huidige tabaksverkoop.

Lees ook:Nicolette Kluijver, Bibi en Yes-R tegen roken
Lees ook:Waterpijp roken populair onder jongeren; PvdA wil verbod
Lees ook:Niet de leeftijdsgrens verhogen, maar duurdere sigaretten
Lees ook:Aantal dagelijks rokende jongeren gedaald
Lees ook:Daley Blind & Siem de Jong (Ajax) in Roken is zóóó…campagne

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>