16- en 17-jarigen mogen van ouders blijven drinken

Driekwart van de volwassenen (74%) vindt de verhoging van de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol een goede zaak. Toch mogen de meeste jongeren van 16 en 17 jaar na 1 januari gewoon blijven drinken van hun ouders. Dit blijkt uit onderzoek van tv-programma EenVandaag onder 29.000 volwassenen, onder wie 700 ouders van drinkende 16- en 17-jarigen.

Twee op de drie ouders van 16- en 17-jarigen geven aan dat hun kind op dit moment van hen mag drinken. De meerderheid van hen (81%) zal hun kind het drinken niet ontzeggen als de leeftijdsgrens voor alcohol naar 18 jaar gaat. Sterker nog: van de ouders die wel eens drank kopen voor hun kind, geeft vrijwel iedereen aan dit na 1 januari ook nog te zullen blijven doen.

Boetes schrikken niet af
Thuis kunnen de meeste jongeren dus gewoon blijven drinken, maar ook buiten de deur gaan veel jongeren hun drinkgedrag niet aanpassen. Dit blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel onder 400 16- en 17-jarigen die wel eens alcohol drinken in de openbare ruimte. Tweederde (69%) denkt dat de alcoholcontroles zullen meevallen en laat zich daarom niet afschrikken door het risico op een boete. Slechts 8 procent geeft aan niet meer buiten de deur te zullen drinken. Een kwart (27%) is van plan om te minderen, maar de meerderheid (59%) blijft gewoon evenveel drinken.

Een derde (35%) van de 16- en 17-jarigen geeft aan meer te drinken dan hun ouders weten. Een ongeveer even grote groep ouders (31%) zegt inderdaad niet te weten hoeveel hun kind drinkt.

Vanavond in EenVandaag presenteert Mariëlle Koekenbier de uitslagen van dit onderzoek.

Lees ook:Alcohol scoren een makkie voor minderjarige jongeren
Lees ook:Nederlandse jongeren zijn minst vaak dronken
Lees ook:Nog een wijntje!??
Lees ook:Geen druppel drank onder de achttien vanaf 1 januari
Lees ook:Zeeuwse jongeren vinden drinkgedrag wel meevallen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>