Brian Cox maakt ‘het leven’ toegankelijk in Wonders of Life

Het leven is niet vanzelfsprekend. Het is moeilijk te bevatten dat je na je dood ophoudt te bestaan en dat de essentie van wat je bent, niet meer is dan iets wat uit een zak levenloos materiaal bestaat. “Als je vindt dat wetenschap alles over ons kan verklaren, dan moet de wetenschap ook de vraag kunnen beantwoorden hoe levende wezens bezield worden”, legt Prof. Brian Cox uit in de prestigieuze BBC-serie Wonders of Life. Dagmar Boer bekijkt ‘m voor Jongerenblog.

Hij vervolgt: “Want wat is nu het verschil tussen een steen die tot grafsteen is gemaakt en mij? De vraag is hoe dit complexe gegeven, dat we leven noemen, zich heeft kunnen assembleren op een planeet die op haar beurt is ontstaan uit een imploderende wolk van gas en stof.”

Licht, zwaartekracht, tijd, materie en energie vormen de bouwstenen van alles. In Wonders of Life vertelt Cox het verhaal van verbazingwekkende diversiteit en het aanpassingsvermogen van het leven door de fundamentele natuurwetten. Cox is een Engelse natuurkundige en hij werkt als deeltjesfysicus bij CERN in Zwitserland. Eerder verschenen Wonders of the Solar System en Wonders of the Universe met Brian Cox al op DVD. Met veel enthousiasme en passie legt Cox gecompliceerde theorieën uit voor zowel jong als oud, want in Wonders of Life maakt hij ‘het leven’ toegankelijk. De serie onthult geheimen van het leven in verbluffende details, van de dans van chromosomen wanneer cellen delen tot de grootse melkweg.

Elke aflevering behandelt een aspect van het leven op aarde en speelt zich af op een locatie in de wereld waar dit aspect het beste te zien is. Aflevering 1 ‘What is Life?’speelt zich af in Zuidoost-Azië. De vraag wat leven nu eigenlijk is staat hierin centraal. Ook legt Cox uit hoe leven is begonnen en toont hij de dunne lijn tussen leven en dood. Aflevering 2 speelt zich af in de Verenigde Staten en is ‘Expanding Universe’ genoemd. De evolutie en de oorsprong van zintuigen worden in deze aflevering uitgelegd. Vervolgens vraagt Cox zich in de derde aflevering, genaamd Endless Forms Most Beautiful’ af hoe de unieke biodiversiteit op aarde in een levenloos universum tot stand is gekomen. Deze aflevering speelt zich af in Zuid-Afrika en op Madagaskar. In aflevering 4 ‘Size Matters’ speelt de relatie tussen natuurkunde en de vorm van het leven de hoofdrol. Cox zwemt in Australië met witte haaien en hij ontdekt dat de maat van je leven invloed heeft op het leven dat je kunt leiden, maar ook hoelang je ervan mag genieten. De laatste aflevering van deze serie, genaamd ‘Home’, speelt zich af in Centraal-Amerika. Cox legt in deze aflevering uit hoe de aarde de rijke en levende biosfeer werd die het vandaag de dag is.

Van de Filippijnen tot de Verenigde Staten en van Madagaskar tot Australië; in de serie komen deze locaties helemaal tot hun recht dankzij de combinatie van sensationele beelden en ontspannende muziek. In Wonders of Life laat Cox ons de epische reis van de oorsprong van het leven van ons eigen bestaan ontdekken.

Tekst: Dagmar Boer

Lees ook:Première jeugdserie Max & Billy’s Drill Machine Girl
Lees ook:Nieuw in Man bijt hond: Lytse Frans (kleine Frans) Jurjen Meukers
Lees ook:Wuppie, wuppie, wuppie op TV!
Lees ook:Nieuwe soap Malaika op RTL 5; @Jongerenblog zag ‘m al
Lees ook:Jongerenblog bekijkt actiefilm Oblivion

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>