Op kamers, deel 1

Een kamer vinden is lastig. In elke grote stad zijn duizenden andere studenten net als jij op zoek naar een kamer. Het makkelijkst is natuurlijk als je via een kennis of vriend/vriendin een kamer kunt krijgen, dan hoef je niet te zoeken. Als je echter wel moet zoeken, heb je meerdere opties: in de wachtlijst staan bij de woningbouwvereniging, in de wachtrij bij een stichting, een anti-kraak kamer zoeken, advertenties plaatsen in hogescholen, universiteiten, kranten, etc. (of zelf reageren op zo’n advertentie), zoeken via internet, of zoeken via een particulier verhuurbureau in de stad waarin je wilt gaan wonen. Klik op ‘meer’ om verder te lezen……..

Wat is het verschil? Woningbouwverenigingen en stichtingen zijn eigenaar van panden en appartementscomplexen en verhuren flats en kamers. Verder verhuren ook particulieren kamers of huizen met kamers. Als je via een particulier huurt, kom je terecht in een studentenhuis of kun je inwonen bij een hospita, de huisbaas. Of je kunt onderhuren: een appartement delen met iemand of tijdelijk huren.

Woningbouwvereniging: goedkoop!! Je moet echter jarenlang ingeschreven staan voordat je aan de beurt bent. Verstandig is dus om je zo snel mogelijk aan te melden bij een woningbouwvereniging. Het kost een paar tientjes per jaar, en wanneer je eindelijk aan de beurt bent kun je kiezen wat voor kamer/appartement je wilt hebben. Deze zijn ook een stuk groter dan de gemiddelde studentenkamer. Voorbeelden: huis-aan-bod in Leiden, Woningnet in Utrecht.

Stichting: Ongeveer hetzelfde als een woningbouwvereniging. Er bestaan verschillende soorten stichtingen per stad, bijvoorbeeld de Stichting Huisvesting Werkende Jongeren in Leiden. Voor een stichting moet je aan een aantal eisen voldoen. In dit geval moet je een werkende jongere zijn en moet je dat kunnen aantonen. Voor studenten zijn er speciale stichtingen voor huisvesting (bijv. SLS in Leiden). Hiervoor moet je kunnen aantonen dat je student bent. Sommige studentenverenigingen (bijv. Minerva) hebben eigen panden. Als je lid bent van zo’n vereniging, kun je in een huis komen te wonen samen met andere leden van die vereniging. De wachttijd van een stichting is een stuk korter dan van een woningbouwvereniging, maar kan oplopen tot ongeveer een jaar.

Anti-kraak pand: Dit zijn panden die gepland staan voor de sloop. De panden worden voor weinig geld verhuurd om te voorkomen dat ze in de tussentijd worden bezet door krakers. Hoe lang je in zo’n huis terecht kunt, is afhankelijk van wanneer de sloop gepland staat. Meestal kun je een paar maanden of een jaar in zo’n huis wonen voor erg weinig geld. Ik weet niet of je je zomaar kunt inschrijven, maar heb gehoord dat het handig is als je wordt geintroduceerd door iemand die al anti-kraak woont.

Reageren op een advertentie of zelf een advertentie plaatsen: je zult te maken krijgen met een particuliere verhuurder. Let erop dat je niet wordt afgezet! Denk er heel goed over na voordat je ‘ja’ zegt en kijk of de kamer geen gebreken heeft (lekt het dak niet, heb je een telefoonaansluiting, etc.). Meer hierover in een volgende post.

Zoeken via internet: Op internet zijn heel wat sites te vinden waarop particulieren kamers aanbieden. Denk aan Direct Wonen of Kamernet. Tegen betaling kun je gebruik maken van zo’n site en kun je een afspraak maken om de kamer te bezichtigen. Ook hier moet je oppassen waar je ‘ja’ op zegt.

Zoeken via een particulier verhuurbureau: Je betaalt inschrijfgeld en mag dan een kijkje nemen bij verschillende kamers van particuliere verhuurders. Wanneer je besluit een kamer te nemen, betaal je bemiddelingskosten (aan het bureau: vaak een maand huur), een borgsom en een voorschot op de huur. Ook hier moet je goed opletten dat je niet teveel betaalt voor een kamer met allerlei gebreken. Ikzelf heb niet al te beste ervaringen met particuliere bureaus, dus ik zal volgende keer posten waar je op moet letten en wat je kunt doen wanneer je het ergens niet mee eens bent.

Lees ook:Student komt €480,- tekort voor kamer
Lees ook:Op kamers, deel 3
Lees ook:Help! Waar zijn de kamers?
Lees ook:Hommeles met de huisbaas
Lees ook:Kamer gezocht!

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Op kamers, deel 1

 1. Theresa

  wowie zeer nuttige informatie! :)

    /   Reply  / 
 2. Steven

  Bepaalde particuliere bureau’s kan je maar beter mijden ja, dat zijn pure afzetters ;)

    /   Reply  / 
 3. Theresa

  doe eens wat meer berichten in deze categorie!! Jullie hebben er echt veel verstand van, daar hebben mensen veel aan :)

    /   Reply  / 
 4. Melissa

  jaja.. maar nu bestaat er een boekje ‘op kamers’… dan kunnen ze beter dat lezen :P
  Ik post later wel nog wat

    /   Reply  / 
 5. Esmee

  hay hay!
  Ik wil heel graag anti kraken in de omgeving baarn soest of amersfoort! Wie kan me hier bij helpen! Of weet iemand waar je je kan inschrijven

    /   Reply  / 
 6. Joey

  Ik ben op zoek naar anti kraak woningen in leiden, den haag, amsterdam of rotterdam, wie heeft hier verstand van, of wie heeft er een website waar ik moet kijken ? mvg, joeyklop

  voor info kan je ook mailen naar: [email protected]

    /   Reply  / 
  1. Meisje in het park Leiden

   Hoi Joey,
   Geen idee of er bij jou een belletje gaat rinkelen. Ik ben echt al 4 jaar opzoek naar een manier om terug in contact te komen met jou, maar dit is het enige wat ik van jou kan vinden. Dus dan maar zo, en hopen dat het geaccepteerd wordt(ook door jou). Weet jij nog wie ik ben (moet wel!!!) Kun je me dan even terug berichten via hier ofzo, met je huidige mail? Thanxxxx
   Xxx meisje in t park, Leiden

     /   Reply  / 
 7. rielle

  Ik ben van plan om te gaan verhuizen naar een gezelliger studentenhuis, ik ben via via in contact gekomen met het meisje dat nu in die kamer zit. Het huis is van een particulier verhuurburo en nu willen ze dat ik een maand huur plust 19% BTW aan bemiddelingskosten betaal terwijl ze helemaal niets bemiddeld hebben. Weet iemand of er wettelijke regelingen bestaan die bepalen hoe veel zo’n verhuurburi mag vragen?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>