Alcohol scoren een makkie voor minderjarige jongeren

Volgens zeven op de tien minderjarige jongeren (71%) is het makkelijk om onder de 16 jaar aan alcohol te komen, bijvoorbeeld via oudere vrienden. Een vijfde (20%) heeft zelf wel eens geprobeerd om drank te kopen toen zij jonger dan 16 waren, vooral in cafés en supermarkten. Bijna alle minderjarige jongeren die dit hebben geprobeerd, is het een keer of vaker gelukt (93%). Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder tweeduizend jongeren, van wie er ruim zeshonderd minderjarig zijn.

Op 1 januari 2013 gaat de nieuwe Drank- en Horecawet van kracht. Vanaf dan riskeren jongeren onder de 16 een boete als zij alcohol bij zich dragen in openbare ruimtes. Acht op de tien jongeren (78%) vindt dit een goede zaak.

Leeftijdsgrens naar 18
Ook is de meerderheid van de jongeren (60%) voor het verhogen van de leeftijdsgrens van het kopen en drinken van alcohol naar 18 jaar. Over dit wetsvoorstel stemt de Tweede Kamer binnenkort. Als het voorstel wordt aangenomen, zijn straks ook jongeren van 16 en 17 jaar strafbaar als zij alcohol op zak hebben. De ondervraagde 16 en 17-jarigen vinden dat er voor hen een uitzondering gemaakt moet worden, aangezien zij nu al mogen drinken.
Boete: effectieve maatregel of niet?

Helpt het ook om jongeren te beboeten? Vier op de tien minderjarige drinkers uit het onderzoek geeft aan evenveel te blijven drinken, als hen dit op een boete kan komen te staan.
Eenderde zegt in dat geval tot hun 18e minder of helemaal niet meer te gaan drinken in het openbaar en de rest weet het nog niet.

‘Happy hours’ verbieden
Ook krijgen gemeenten vanaf januari de bevoegdheid om ‘happy hours’ in uitgaansgelegenheden te verbieden. De meerderheid van alle ondervraagde jongeren (56%) vindt dat ‘happy hours’ niet verboden moeten worden. Zij denken (64%) dat jongeren door deze maatregel niet minder gaan drinken. Van hen die alcohol drinken tijdens het stappen, zegt tweederde thuis meer te gaan drinken als drank in cafés duurder wordt.

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 4 tot 13 december 2012, deden 2000 jongeren mee (onder wie ruim 600 minderjarigen). De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Lees ook:16- en 17-jarigen mogen van ouders blijven drinken
Lees ook:Drankverbod onder 18 jaar gaat waarschijnlijk niet door
Lees ook:Jongeren voor verplicht lesprogramma over drugs en alcohol
Lees ook:Happy drinks zonder alcohol mét alcoholsmaak!
Lees ook:Niet de leeftijdsgrens verhogen, maar duurdere sigaretten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>