Jonge automobilisten worden bij schade harder gestraft

Jonge automobilisten worden bij het claimen van een schade vanaf 2016 nog harder gestraft door hun autoverzekeraar. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Conform het plan van het Verbond van Verzekeraars leveren automobilisten vanaf 1 januari 2016 bij een schade altijd 5 schadevrije jaren in. Op deze manier wil het Verbond de consument meer duidelijkheid bieden.

“Voor een beginnend bestuurder, met weinig tot geen schadevrije jaren, betekent dit plan echter dat hij bij één schade al zoveel negatieve schadevrije jaren krijgt dat het lastig wordt om in de jaren daarna nog over te stappen naar een andere verzekeraar. Jonge automobilisten zijn dus extra de dupe van deze nieuwe regels”, zegt Paul Huibers van Geld.nl.

Vanaf 2016 gelden er nieuwe regels waarbij alle verzekeraars schades op dezelfde manier verrekenen. Hierdoor lever je bij een schuldschade altijd vijf schadevrije jaren in, ongeacht de omvang van de schade. Met dit plan wil het Verbond van Verzekeraars consumenten meer duidelijkheid bieden. Nu hanteert elke autoverzekeraar zijn eigen schadevrije-jarentabel en bepaalt zelf hoeveel schadevrije jaren een klant terugvalt bij een schade waarvoor hij zelf aansprakelijk is. Hierdoor is het voor bestuurders vaak niet duidelijk hoeveel schadevrije jaren ze hebben als ze overstappen naar een andere verzekeraar. Sinds 2014 moeten verzekeraars al elk jaar op het polisblad vermelden hoeveel schadevrije jaren de klant heeft.

Jonge bestuurder de dupe
“Meer helderheid, klinkt mooi”, zegt Huibers. “Maar jonge automobilisten met weinig of geen schadevrije jaren zijn met dit plan relatief hard de dupe. Niet zozeer doordat ze meer premie betalen na een schade, want dat is nu ook al het geval. Maar doordat je direct met een fors aantal negatieve schadevrije jaren te maken krijgt, is overstappen haast onmogelijk. Op dit moment valt een bestuurder met 0 schadevrije jaren na één claim gemiddeld 3 tot 4 jaar terug. Of het om een grote of kleine schade gaat, maakt daarbij niet uit. Wij merken dat verzekeraars iemand die 3 negatieve schadevrije jaren heeft al nauwelijks accepteren als nieuwe klant. Laat staan als je er straks zelfs 5 hebt. Je bent dan zeker nog twee of drie jaar gebonden aan je huidige verzekeraar.”

De nieuwe regels voor schadevrije jaren zijn vooralsnog voor verzekeraars geen reden om hun acceptatiebeleid aan te passen voor klanten met negatieve schadevrije jaren. PolisVoorMij.nl accepteert op dit moment al geen klanten met negatieve schadevrije jaren en geeft aan hier in de nieuwe situatie geen verandering in te brengen. Verzekeraar Allsecur zegt dat een aanpassing van het schadebeleid nog ‘in onderzoek’ is. Op dit moment mag een nieuwe klant bij de verzekeraar maximaal 1 negatief schadevrije jaar hebben. Bestuurders tot 24 jaar moeten minstens 1 positief schadevrij jaar hebben om als nieuwe klant geaccepteerd te worden.

Delta Lloyd geeft aan bij haar acceptatiebeleid ook niet te veranderen. De verzekeraar kijkt nu al niet alleen naar de schadevrije jaren, maar ook naar het schadeverloop. “We kijken bijvoorbeeld ook naar hoe vaak iemand schade heeft gereden en of het schuldschades waren of niet”, zegt de woordvoerder. Dit blijft de verzekeraar ook in de nieuwe situatie doen.

Kleine schade zelf claimen
“Als je bij één schade direct al vijf schadevrije jaren inlevert, wordt het nog belangrijker om te kijken of een schade claimen wel loont”, zegt Huibers. “Houd er hierbij niet alleen rekening mee dat je na een claim meer premie betaalt, maar ook dat je daarna waarschijnlijk nog een aantal jaar aan dezelfde verzekeraar vastzit. Door de schade zelf te betalen, voorkom je dit. Zeker bij kleine schades, zoals een kras in de lak of een kapotte bumper, is zelf betalen vaak voordeliger.”

Lees ook:Jonge automobilisten worden zwaar gestraft door verzekeraars
Lees ook:Jongere betaalt ruim twee keer zo veel voor autoverzekering
Lees ook:Rijervaring in de auto van je ouders wordt beloond
Lees ook:Proef met jonge buschauffeurs mislukt
Lees ook:Veertienjarige betrapt bij de hoeren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>