Een derde studenten solliciteert via social media

Uit onderzoek in de werving- en selectiebranche is gebleken dat ruim een derde van de studenten hun toekomstige werkgever uitnodigt op hun Facebook profiel, door via Facebook te solliciteren. Facebook stelt dat 20% van de werkzoekenden het afgelopen jaar professionele informatie aan het profiel heeft toegevoegd. Steeds meer werkgevers spelen hierop in.

Bij enkele Nederlandse bedrijven is het sinds kort mogelijk om rechtstreeks op functies te reageren, zonder de Facebook omgeving te verlaten. Door via zo’n tool te solliciteren, laat je als werkzoekende zien dat je met de tijd meegaat, dat je oprecht interesse hebt in het bedrijf in kwestie en dat je niets te verbergen hebt voor een werkgever. Daarnaast kun je op Facebook naast je professionele informatie, ook bepaalde ‘soft competences’ laten zien. Bijvoorbeeld dat je communicatief vaardig bent. Maar hoe zit het dan met privacy? Robert Gravekamp, directeur van IT detacheerder Calco: “Je kunt er sowieso vanuit gaan dat een werkgever je opzoekt in Google. Dus waarom zou je niet je social media kanalen voor je laten werken? Zorg voor een ‘clean profile’ en verkoop jezelf aan werkgevers. Hoe transparanter hoe beter.”

Uit onderzoek van Facebook blijkt dat 80% van alle werkzoekenden een Facebook account heeft en dat 1 op de 6 mensen wel eens een baan aangeboden heeft gekregen via hun profiel. Ongeveer 1 op de 5 Facebook gebruikers heeft het profiel aangevuld met professionele informatie over zichzelf. Bij Calco is het sinds vandaag mogelijk om via Facebook te solliciteren. Gravekamp: “We hebben een succesvolle pilot gedraaid met solliciteren via LinkedIn. Omdat onze doelgroep bestaat uit studenten en net afgestudeerde werkzoekenden, willen we eenzelfde proef doen met het onder jongeren populaire Facebook. Net als sollicitanten, zien wij dit als een manier om onszelf te profileren. Het virale karakter van Facebook als sollicitatiekanaal draagt daaraan bij. Iemand kan solliciteren en zijn sociale netwerk hierbij betrekken. Die mensen bereiken we dus ook.”

Lees ook:Pas op: je (Hyves) profiel wordt bekeken
Lees ook:Beperkte jongeren op sollicitatie-toer met ‘Two Ticks’
Lees ook:UWV start met banenmarkten via Twitter – vandaag #TBNN
Lees ook:Facebook wil af van leeftijdsgrens
Lees ook:Facebook neemt WhatsApp over; zorgen om gegevens

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>