Ouders verantwoordelijk voor jouw daden

Als je straks iets sloopt, zijn je ouders daarvoor verantwoordelijk. Ouders worden volledig aansprakelijk gesteld bij minderjarige kinderen. Nu geldt dat alleen voor jongeren tot 14 jaar. CDA-Kamerlid Coskun Cörüz wil dat veranderen en dient daarom komende week
een initiatiefwetsvoorstel in. Dit voorstel wordt waarschijnlijk gesteund door de PvdA, waardoor er een Kamermeederheid ontstaat.

Cörüz wil wel dat de kinderen medeaansprakelijk
zijn voor hun eigen daden. Hij vindt het onterecht dat de maatschappij opdraait voor de
miljoenen euro’s per jaar die de vernielingen kosten. En dat is het eigenlijk ook. Maar als bijvoorbeeld het glas van een bushalte gesloopt wordt, en niemand ziet de dader, wie legt dan geld neer? Vaak is het gewoon niet te achterhalen wie iets heeft gedaan.

Nu draaien alleen ouders die de
verantwoordelijkheid vrijwillig op zich nemen op voor de kosten. Met het
CDA-voorstel kunnen ook de andere ouders van baldadige kinderen verplicht
worden mee te betalen. Nu kunnen ouders zich nog vrijpleiten van aansprakelijkheid als ze kunnen aantonen dat ze niks aan het gedrag van hun kinderen konden doen. Dat ze bijvoorbeeld in het buitenland zaten. Zestien- en
zeventienjarigen zijn nu zelfstandig aansprakelijk, maar hebben vaak
onvoldoende eigen geld om schade te kunnen vergoeden. Ik vind dat óf het kind óf de ouders moeten betalen, en als ouders verstandig zijn laten ze hun kind heel hard werken voor het geld dat ze moeten betalen. Dan leren ze het vernielen snel af.

Lees ook:Ouders van overlastjongeren gaan betalen
Lees ook:Jongeren kunnen niet met geld omgaan
Lees ook:ADV: Altijd online met sim only + internet
Lees ook:Hoeveel geld krijg jij?
Lees ook:Koop je eerste huisje met hulp van de overheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>