Ernstig ziek gezinslid vergt veel van jongeren

FSickamilies waarin een gezinslid ernstig ziek is hebben het zwaar. Veel zorg komt op de schouders van andere gezinsleden te liggen, ook op die van jongeren. Het kost deze jongeren veel tijd, moeite en energie en dat gaat ten koste van hun eigen gezondheid.

Ruim een kwart van de jongeren in de regio Gelre-IJssel groeit op in een gezin met een langdurig of ernstig zieke ouder, broer of zus. Onderzoek van het GGD heeft uitgewezen dat deze jongeren ook flink te kampen hebben met hun eigen gezondheid.

De jongeren die opgroeien in een gezin met een langdurig ziek gezinslid zijn minder gezond en hebben vaker problemen dan jongeren die in een ‘normaal’ gezin opgroeien. Dit komt omdat zij vaak mantelzorgers zijn. Ze regelen allerlei zaken voor hun zieke ouder, broer of zus en houden zich natuurlijk in grote mate bezig met de gezondheid van anderen in plaats van die van zichzelf.

De jongeren die thuis veel voor anderen moeten zorgen voelen zich thuis en op school vaak niet op hun gemak. Ze zijn vaker ziek of afwezig door spijbelen dan leerlingen die zich geen zorgen hoeven te maken over zieke gezinsleden.

Bron: Nieuwsblad De Band

Lees ook:Broer en zus getrouwd
Lees ook:Jongeren van gescheiden ouders depressiever
Lees ook:Veel jonge Finnen plegen zelfmoord
Lees ook:Jongeren eenzamer dan ouderen
Lees ook:Tiener pleegt zelfmoord na ontdekking spiekbriefje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>