Veel jongeren in de schoolbanken

schoolOm iets goeds te bereiken in het leven moet je veel geluk hebben, een geniaal idee je brein binnen laten dringen of – zoals de meesten- jarenlang in de schoolbanken vertoeven. Het aantal dat het laatste doet is de afgelopen tijd gestegen. Volgens cijfers van het CBS zat in 2009 74 procent van de 15- tot 25-jarigen op school. Flink wat meer dan in 2003, toen dat nog 68 procent was.

De leer- en kwalificatieplicht speelt een belangrijke rol bij deze toename. Zo is het voor jongeren van 5 tot 18 jaar namelijk verplicht naar school te gaan tot zij een startkwalificatie te pakken hebben. Een startkwalificatie heb je wanneer je aan de minimumeisen van het onderwijs hebt voldaan en dat is met een havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma vanaf niveau 2.

Daarna ben je nog niet klaar want jongeren van 18 tot 27 jaar die geen werk hebben en ook niet studeren krijgen niet meer zomaar een bijstandsuitkering. Dus toch maar weer de schooltas mee.

De 15- tot 20-jarigen hebben dat heel goed begrepen. In 2009 volgde 92 procent van hen een opleiding. Bij 20- tot 25-jarigen was dat 55 procent. Vooral die laatste groep studerenden is gestegen in de periode 2003-2009. Logisch, want steeds meer van hen zijn hoger onderwijs gaan volgen. Precies datgene waar de overheid op aanstuurt, meer hoog opgeleide jongeren in Nederland.

Bron: Blikopnieuws

Lees ook:Jongeren doen het goed op school
Lees ook:Niet gestudeerd, toch een baan
Lees ook:Verplicht naar school tot je 23e – Van Bijsterveldt geeft uitleg
Lees ook:Diploma in dertig weken
Lees ook:Werkzoekende jongere is steeds hoger opgeleid, aldus UWV

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>