Eis tegen verdachte moord Dirk Post (14): jeugddetentie en jeugd-tbs

hamerDe 16-jarige Jaap van der H., verdachte van de moord op de 14-jarige Dirk Post kan uitkijken naar een aantal jaar gevangenschap. De jongen bekende dat hij in november vorig jaar de jongen met messteken om het leven bracht. Het Openbaar Ministerie eiste jeugddetentie en jeugd-tbs tegen de jonge dader.

Vorig jaar werd na een korte vermissing het lichaam van Dirk Post aangetroffen in het Urkerbos. Heel Urk was in schok. De jongen was met messteken om het leven gebracht, vermoedelijk door leeftijdsgenoten. Een bijkomstigheid die de zaak extra bijzonder maakt. Het komt zelden voor dat jongeren op deze manier anderen om het leven brengen.

Jaap van de H. was lange tijd hoofdverdachte in de zaak. Ondanks alle bewijzen tegen hem bleef hij in alle toonaarden ontkennen dat hij iets met het voorval te maken had. Zijn onschuld werd niet bewezen, integendeel. Uiteindelijk gaf hij aan de politie toe dat hij zijn jonge plaatsgenoot om het leven had gebracht. Tijdens de rechtszitting kwam nogmaals naar voren dat de knul het leven van Dirk had beëindigd.

Al is het motief nog steeds onduidelijk, er is wel een eis gedaan door het OM: een jaar jeugddetentie en maximaal zes jaar jeugd-tbs. De jongen zou verminderd toerekeningsvatbaar zijn, maar niet zozeer dat hij vrijuit gaat. Het is de zwaarst denkbare straf, volgens Ido Weijers, bijzonder hoogleraar jeugdrechtspleging en pedagoog, verbonden aan de Universiteit Utrecht in het NRC. Volgens het OM past de straf prima bij het gruwelijke misdrijf.

Vind jij dat ook? Laat je mening horen!

Bron: NRC

Lees ook:Jinhua K. – dader Facebookmoord – accepteert straf
Lees ook:Hyvespagina voor overleden Urker (14)
Lees ook:Jongen (13) krijgt jeugd-tbs na poging verkrachten 91-jarige
Lees ook:Weinig straf voor bommenmaker
Lees ook:Drie jaar straf voor tiener na moord en ontvoering

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>