Minder jongeren naar Halt in Noord-Nederland

Jongeren in het Noorden van Nederland komen steeds minder vaak bij Bureau Halt terecht, zo blijkt uit de cijfers. Het aantal jongeren uit Drenthe, Groningen en Friesland dat een taakstraf toegewezen kreeg nam behoorlijk af.

In 2009 kwamen er 1715 jongeren bij Bureau Halt terecht voor een taakstraf. Vorig jaar waren dat 1361 jongeren, een flinke daling dus. Maar of de kleine criminaliteit nu daadwerkelijk is afgenomen, dat is nog maar de vraag.

Volgens Halt Noord-Nederland komt het vooral door de advocaten dat minder jongeren een taakstraf krijgen. Sinds 1 april vorig jaar geldt het zogeheten Salduz-arrest, hierdoor mogen minderjarigen namelijk ook een advocaat inschakelen die aanwezig is bij het eerste verhoor.

In plaats van direct hun misdaad toe te geven adviseren advocaten hun cliënten nu te zwijgen of te ontkennen. In zo’n situatie is een Halt-straf niet mogelijk aangezien daar altijd een bekentenis voor nodig is.

Bron: DvhN
Afbeelding: Door Abu badali, based on public domain Aiga’s icons. [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons

Lees ook:Minder jongeren naar HALT in heel Nederland
Lees ook:Jongeren beginnen nieuwe jaar met taakstraf
Lees ook:Jongens vaker vuurwerkvandaal
Lees ook:Ehh..sorry?
Lees ook:Limburgse jongeren beginnen aan taakstraf

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Minder jongeren naar Halt in Noord-Nederland

  1. Pingback: Minder jongeren naar HALT in heel Nederland | Jongeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>