Vrijheid volgens Rutger Tiesma (15)

Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, iedereen is uniek en mag zijn wie hij of zij is. De clip ‘Uniek’ van Rutger Tiesma (15) won de eerste prijs van Clips voor Vrijheid 2011, het online animatieproject van stichting HOLY. Ruim 3000 jongeren maakten tijdens workshops hun eigen clip voor vrijheid. Hieruit koos de jongerenjury de drie winnaars.
Heel veel gezichten wisselen elkaar af, wit, bruin, oud, jong, lelijk of mooi, in de achtergrond de tekst “Born this way”. Met deze eenvoudige maar sterke beeldtaal overrompelde Rutger de jury. Uit het juryrapport: “De muziek, Born this way, past hier perfect bij. Geweldig!”

Rutger vond het thema ‘Uniek’ een goed onderwerp. “In heel veel landen heb je namelijk geen vrijheid om jezelf te zijn. Met deze clip
laat ik mensen zien die stuk voor stuk uniek zijn.” De clip ‘Mediavrijheid’ van tweedeprijswinnaars Tomas van der Meer (14) en Guido Loopik (12) heeft een actueel thema: censuur in de media. Tomas: “Dat vinden wij niet goed. Je hebt WikiLeaks
natuurlijk, maar in China kunnen mensen bijvoorbeeld niets lezen over een omstreden Nobelprijswinnaar.” Een mooi aspect van vrijheid, vond de jury. “Deze clip laat zien dat je blij mag zijn dat je in Nederland woont.”
Het onderwerp dat Emma Verhulp (15) voor haar clip ‘Nutteloos’ koos, vond de jury “origineel, maar ook controversieel”. Zij werd hiermee winnaar van de derde prijs. Volgens de jury is de boodschap, “gaan wij eigenlijk wel zo goed om met de vrijheid die we krijgen”, erg goed verzonnen. Haar clip heeft heftige beelden, bijvoorbeeld van iemand die een wapen op je richt. Emma: “Onder vrijheid versta ik dat je mag doen wat je wilt, maar dat er wel regels aan vast moeten zitten.”

Op de bevrijdingsfestivals op 5 mei in Haarlem, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Zwolle, Wageningen en Groningen werden de 3 winnende en de 9 genomineerde Clips voor Vrijheid op grote schermen vertoond. De drie prijswinnaars en de eerder negen genomineerden wonnen een backstage VIP tour of een interview op het podium op het bevrijdingsfestival in hun regio.

Bekijk de prijswinnende en genomineerde clips op www.clipsvoorvrijheid.nl

Lees ook:Jongeren laten zien wat vrijheid is in animatieclips
Lees ook:Tieners brengen hun vrijheid in beeld
Lees ook:Eten weggooien? Dat doe je toch niet… Clips for GROW
Lees ook:Britney Spears – Criminal *herfstvakantie clip!*
Lees ook:Maak je eigen animatieclip!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>