Twee derde jeugd is lid van bibliotheek

Foto: Privébezit

Afgelopen jaar is het aantal jeugdleden van openbare bibliotheken gegroeid van 64 % in 2010 tot 66 % van het totaal aantal jeugdigen in 2011. De officiële cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) bevestigen dat de bibliotheek onverminderd populair is bij de jeugd. In 2011 is liefst twee derde van alle Nederlanders onder de 18 jaar lid van de openbare bibliotheek. 

De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) ziet dat openbare bibliotheken de laatste jaren stevig hebben ingezet op het bereiken van jongeren tot 18 jaar.

Leden
Het aantal jeugdleners in bibliotheken groeit van 2.113.000 in 2010 naar 2.189.000 in 2011. Dit is een stijging van 3,6 % op totaal aantal jeugdigen onder de 18 jaar.Het aantal volwassenen leners loopt terug van 1,88 miljoen naar 1,82 miljoen. Dat is 3,3 % op totaal aantal volwassenen.Totaal aantal leners stijgt over de hele linie van 3.996.000 in 2010 naar 4.009.000 in 2011, een lichte stijging van 0,3 % op de gehele Nederlandse bevolking. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking is dus lid van de openbare bibliotheek.

Uitleningen
In 2011 hebben openbare bibliotheken 100.025.000 uitleningen gehad. Ten opzichte van 2010 is dit -0,1 %. Het aantal uitleningen van het audiovisueel materiaal als film en muziek neemt toe. Met name het aantal uitleningen van dvd’s en video’s is stevig gegroeid met 10,4 %. In 2010 gaat het om 3,8 miljoen uitgeleende films en in 2011 stijgt dit naar 4,2 miljoen.

De VOB levert met de openbare bibliotheken de cijfers voor 2011 aan. CBS verwerkt en publiceert de officiële statistiek ‘Openbare Bibliotheken’ op StatLine.

Lees ook:Steeds meer mensen kloppen op deur van de bijstand
Lees ook:Facebookgebruik stabiliseert bij de jongeren; helft NL tablet
Lees ook:Vloeken in boeken doorgekrast
Lees ook:Mii-personages veroveren de wereld
Lees ook:Jeugd vaker met alcoholvergiftiging in ziekenhuis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>