Armoede een taboe onder jongeren

Bijna tweederde van de jongeren (64%) zegt dat armoede een taboe is, iets waar zij onderling niet over spreken. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2100 jongeren van 12 t/m 24 jaar, onder wie 100 jongeren die in een arm gezin wonen.

De helft (51%) van de ondervraagde middelbare scholieren heeft geen idee welke klasgenoten arm zijn. Slechts 14 procent zegt dat het bij hen in de klas algemeen bekend is wie er weinig te besteden hebben, een vijfde (20%) heeft sterke vermoedens. Vermoedens ontstaan vooral door de kleding en doordat de jongeren niet mee kunnen op bijvoorbeeld schoolreisjes.

Een jongere zegt: Ik heb al jaren geen nieuwe kleding gekocht. Ik ging ook regelmatig in te kleine kleding naar school. En natuurlijk kreeg ik daar vaak opmerkingen over. Maar als ik dan een te klein shirt aan had leende mijn vriendin me een vest, zodat het niet te veel opviel.

Ongeveer de helft (46%) van de ondervraagde jongeren die in armoede leven zegt zich ervoor te schamen. Ze verzinnen daarom geregeld smoesjes als ze vanwege de kosten niet kunnen deelnemen aan sociale activiteiten, zoals naar een verjaardag of naar de bioscoop. Ook delen ze de geldzorgen van hun ouders, en staan ze hun ouders soms financieel bij.

Zelf geef ik iedere maand 50 euro aan mijn moeder voor een paar rekeningen die ik betaal. Verder leen ik haar vaak geld uit. Zelf vind ik het niet meer dan normaal, maar mijn moeder vindt het verschrikkelijk.

Volgens Kinderombudsman Marc Dullaert heeft tien procent van de gemeenten beleid dat er op gericht is om armoede onder kinderen aan te pakken. Eind maart brengt hij naar buiten wat die gemeenten doen, met als doel dat andere gemeenten deze aanpak gaan overnemen.

Over dit onderzoek
Middels een online enquête zijn 2098 jongeren uit het 1V Jongerenpanel ondervraagd, onder wie 96 thuiswonende jongeren die hun gezin arm noemen. Het onderzoek liep van 24 t/m 30 september 2013. 
Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 7000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.Hiernaast is een online forumdiscussie uitgevoerd met vijf jongeren die in een arm gezin wonen over hun persoonlijke situatie. De discussie vond plaats van 3 tot 11 oktober. De jongeren waren tussen de 16 en 20 jaar oud en allemaal thuiswonend.Meer informatie op www.1vjongerenpanel.nl.

Lees ook:Speciale creditcard voor jongeren: 3V
Lees ook:Shoppen in tijd van de baas populair bij jongeren
Lees ook:Wat weet jij van eerlijke kleding?
Lees ook:Ouders stellen zich aan over problemen kids
Lees ook:Jongeren verdeeld over belang jongerenpartijen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>