‘Over je schaduw heen springen’ wint Vaagtaalverkiezing 2012

De uitdrukking ‘over je schaduw heen springen’ is de vaagste vaagtaal van 2012, gevolgd door ‘speerpuntoverstijgende acties’, ‘skyboxificatie’, ‘de voorkant van het probleem’ en ‘een stip aan de horizon zetten’. Ruim 1600 mensen deden mee aan deze vijfde editie van de Vaagtaalverkiezing.

Het was dit keer een politiek vaagtaaljaar. Het hele jaar springen politieke partijen en hun leiders al haasje over hun eigen schaduw om het eerlijke verhaal te vertellen. Kiezers laten zich echter niet langer in de luren leggen en zetten graag een stip achter deze taal, al ligt die stip dan ver achter de horizon. Het is, kortom, tijd voor de eigen verantwoordelijkheid. We laten de duurzame dynamiek over aan de heren en dames politici en gaan zelf weer duidelijke taal gebruiken.

Ruim 1600 mensen deden mee aan de vijfde editie van de Vaagtaalverkiezing. Ruim 26 procent stemde op ‘over je schaduw heen springen’. Deze vage uitdrukking heeft daarmee de titel vaagste vaagtaal van 2012 gewonnen. Honderden enthousiaste taalliefhebbers nomineerden het afgelopen jaar hun vaagste woorden en uitdrukkingen. De vaagtaalredactie selecteerde vervolgens uit alle inzendingen twintig woorden en uitdrukkingen. In september en oktober kon iedereen via www.vaagtaal.nl stemmen op maximaal drie van de genomineerde woorden.

Wat is vaagtaal?
Vaagtaal is het gebruik van woorden en uitdrukkingen die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend zijn. Veel schrijvers van zakelijke teksten lijden aan vaagtaal en besmetten andere schrijvers via hun teksten. Vaagtaal is namelijk een LOA, een door Lezen en luisteren Overdraagbare Aandoening. Taalsoorten die vaak vol staan met vaagtaal zijn beleidsbabbels, managementspeak, personeelspraat, ambtenaritis, nieuwsgeneuzel, onderwijslingo, zorggezemel en reclamegereutel. Meer informatie: www.vaagtaal.nl.

Lees ook:Drop je straattaal!
Lees ook:Lokprofiel, planking of zoggen jongerenwoord van het jaar?
Lees ook:VPRO Dorst zoekt schrijftalent (deadline 30 mei)
Lees ook:Wat is jouw nieuwe woord van 2011?
Lees ook:Douwe Bob beloont mooiste Engelse woord met optreden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>