Online crap via social media scoort beter dan tv kijken

crap_onlineDubbel liggen om de Lucky TV filmpjes, plaatjes van Kakhiel of de video van een kat in haaienpak op een automatische stofzuiger. Het bekijken van ‘online crap’ – films, foto’s of .gifjes met een humoristisch of onzinnig karakter – is razend populair onder jongeren.

De helft van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar checkt dagelijks online crap, één op de vijf spendeert hier zelfs meer dan 30 minuten per dag aan. Vooral video’s, foto’s en plaatjes die maatschappij kritisch, sarcastisch en nieuwsgerelateerd zijn, worden graag bekeken. Hoewel veel crap zijn weg vindt via social media, bekijkt zo’n 46% doelgericht via vaste sites hun dagelijkse portie ‘online onzinnigheid’. Youtube, 9Gag en Dumpert zijn daarvoor de populairste kanalen. Dit alles blijkt uit onafhankelijk onderzoek* onder 1000 jongeren, in opdracht van mobiele provider Hi.

Crap is een ideaal middel tegen verveling en om te ontspannen, maar bovenal biedt online crap jongeren hun dagelijkse portie lachen (65%). Jongens kijken vaker – 60% kijkt dagelijks – en langer (>5min) naar online crap dan meisjes (40% kijkt dagelijks en zij kijken gemiddeld korter dan 5 minuten per dag).Bijna een kwart van de jongens laat zich tegenwoordig zelfs liever vermaken door online crap dan door de good old televisie. Van de keerzijde van online crap zijn jongeren zich ook bewust; het is verslavend en kost ze veel tijd. ‘Ik zou beter een boek kunnen lezen’, geeft 33% aan.

De top 5 kanalen waarop jongeren hun dagelijkse dosis online crap kijken:

  1. Youtube 74%
  2. 9GAG 55%
  3. Dumpert 41%
  4. GeenStijl 24%
  5. De Speld 21%

online_crap_kijkenRuim de helft van de jongeren deelt online crap via social media. Favoriete kanalen om crap te delen zijn Facebook (36%) en WhatsApp (35%). Maar veel crap wordt juist ook ‘in real life’ gedeeld: 23% van de jongeren kijkt de meeste crap als ze samen met vrienden zijn.

Het overgrote deel van de online crap (79%) – vooral video’s en muziek – wordt bekeken op de computer, gevolgd door de smartphone (67%). Zo’n 40% van de jongeren stelt het kijken van crap uit tot ze achter een pc zitten, dit uit angst dat het mobiel kijken naar crap teveel MB’s uit hun abonnement kost. Omdat ze bij Hi als geen ander weten wat jongeren bezig houdt, hebben de Hi abonnementen giga veel data en geen buitenbundelkosten op internet. Wachten op wifi om je favoriete online crap te bekijken of delen is dus niet nodig.

Online crap die de jongeren uit het onderzoek nu leuk vinden:

Zin in more crap from the web? Kijk op www.hi.nl/morecrap.

* Bron: onderzoek uitgevoerd in opdracht van Hi door Direct Research in oktober 2013 onder 1014 jongeren in de leeftijd van 16-25 jaar.

Lees ook:Jongeren op social media verslavingsgevoelig
Lees ook:Helft jongens kijkt wekelijks porno; kwart vindt het leerzaam
Lees ook:Het nieuwe tv kijken voor jongeren
Lees ook:Online video kijken populair
Lees ook:Jongeren kijken bijna geen nieuws

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>