Studenten pessimistisch over arbeidsmarkt

Studenten aan HBO en universiteiten zien het somber in wat betreft hun kansen op een starterbaan. Bijna de helft denkt dat het heel lastig is om een baan te vinden, 28 procent is minder pessimistisch. Dit blijkt uit een inventarisatie van vacaturesite Jobbird.com.

Slechts 23 procent van de ruim vierhonderd ondervraagde studenten schat de kansen op de arbeidsmarkt positief in. “Dat geldt echter alleen voor een -klein- deel van de studenten”, nuanceert Jobbird-directeur Jan Peter Cruiming de verwachtingen. “Het actuele vacatureaanbod toont weliswaar nog steeds veel vraag naar bijvoorbeeld technisch opgeleide academici en HBO’ers, maar afgestudeerden in de ‘mensvakken’ zijn veel minder gevraagd. ”

Jobbird signaleert in het aanbod en bij de invulling van vacatures dat hoger opgeleiden zich in toenemende mate aanmelden voor starterbanen op MBO-niveau en hiervoor ook worden geselecteerd. “Slecht nieuws voor MBO’ers, maar op den duur ook voor de arbeidsmarkt als geheel”, becommentarieert Cruiming. “Zolang scholieren blijven kiezen voor ‘pretstudies’ waarvoor geen directe arbeidsmarktvraag is. Met als gevolg dat HBO’ers eindigen achter de winkelkassa en alle MBO’ers die bewust voor de retail kiezen, achter het net vissen en werkeloos thuis moeten zitten.”

Cruiming pleit voor uitbreiding van het aantal studies met een numerus clausus; gebaseerd op het arbeidsmarktpotentieel: “Dat is beter voor de begroting van het ministerie van onderwijs, voor de arbeidsmarkt en uiteindelijk ook voor de aanstaande werknemer zelf. Rutte heeft het met zijn studie Geschiedenis aardig gedaan, maar veel van zijn collega’s zitten in de bijstand…”

Lees ook:Drie kwart werkzoekenden ziet het somber in
Lees ook:HBO studenten niet klaar voor arbeidsmarkt
Lees ook:Werkzoekenden reizen verder voor baan
Lees ook:Sollicitant ergert zich aan algemene afwijzingen
Lees ook:Jongeren eisen onderwijsplan tegen jeugdwerkloosheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>