Recensie – Iron Man: Rise of Technovore heeft geen waterdicht verhaal

ironmanWaarschuwing: deze recensie bevat spoilers.

Dat Iron Man niet altijd even sterk is, blijkt uit de Japanse animatiefilm Iron Man: Rise of Technovore. Er is veel actie, maar de verhaallijn is niet ijzersterk en meer dan de helft wordt niet uitgelegd. Blogger Danny Nomden heeft ‘m voor Jongerenblog bekeken.

Het begint allemaal met Tony Stark alias Iron Man. Hij legt uit dat hij een satelliet heeft gemaakt dat de wereld zou kunnen redden, omdat het alle computers in de wereld zou kunnen overnemen. Terwijl dit uitgelegd wordt is Iron Man druk bezig een vliegwedstrijd te winnen van zijn beste vriend James Rhodes, ook wel War Machine genoemd. Het is onduidelijk waar de twee superhelden zich bevinden wanneer iets of iemand ze opeens aanvalt. Al gauw laat de vijand zijn gezicht zien tegenover Stark en blijkt het een jongen te zijn wiens naam Ezekiel is. Deze knul wil de wereld vernietigen en dat wil hij doen via de satelliet die recent de atmosfeer is in geschoten.

De gevechten in het begin blijken zich dan te bevinden in de controletoren, die uiteindelijk wordt opgeblazen. 300 mensen en Stark’s beste vriend komen hierbij om het leven. Omdat Stark de enige overlevende en ooggetuige is, wil S.H.I.E.L.D., de antiterroristische veiligheidsdienst, hem koste wat kost oppakken om ‘m te verhoren. Met man en macht probeert S.H.I.E.L.D. Iron Man te overmeesteren. Het verhaal gaat hier al wankelen bij het feit dat ze Iron Man willen oppakken en verder geen aandacht besteden aan de echte vijand. De vechtscènes zijn leuk, maar niet relevant. Merendeels van de vechtscènes zie je niet goed wie nou wie aanvalt en wat er nou precies gebeurt.

Eenmaal ontsnapt aan de veiligheidsdienst waar Iron Man zelf bij hoort, gaat hij op zoek naar de vijand. Al snel komt hij meer over hem te weten: het is de zoon van een crimineel die Iron Man ooit heeft gedood en hij is hoogbegaafd. Ezekiel gebruikt Technovore; een techniek dat het mogelijk maakt bio- en nanotechnologie te combineren. Deze techniek laat het toe om een materie in allerlei vormen te laten veranderen en daarbij is het ook nog eens onverwoestbaar. Uiteindelijk vindt Iron Man de vijand, maar waar ze zich dan bevinden is niet duidelijk. Het lijkt op een zelfgemaakte fantasiewereld van Ezekiel, maar er wordt verder niets over gezegd. Hij is er gewoon en daar moet je het maar mee doen.

In een dialoog tussen Iron Man en Ezekiel wordt het duidelijk dat het niet om wraak gaat. Ezekiel had namelijk geen goed contact met zijn vader. Maar waar het dan wel om gaat? Ook dat wordt buiten beschouwing gelaten. Wanneer Iron Man dan bijna verslagen is door Ezekiel, wordt Ezekiel plots zwak. Zonder enige reden of aanleiding valt Ezekiel op de grond en kan Iron Man nog net ontsnappen. Hij wordt meegenomen door Hawkeye en Black Widow, die ook bij S.H.I.E.L.D. zitten.

Ze bevinden zich dan in een vliegend voertuig van de veiligheidsdienst, waar ze ook Ezekiel gevangen hebben genomen. Zonder dat het echt duidelijk wordt hoe of wat, ontsnapt Ezekiel en weet hij Iron Man en de rest te vinden. Na een kort vuurgevecht verandert Ezekiel plots in een monster met tentakels. Ook nu is het onduidelijk waarom dit gebeurt. De tentakels van Ezekiel gaan over de hele stad, om alsnog de satelliet over te nemen. Stark besluit dan, samen met zijn vriend War Machine die toch nog in leven blijkt te zijn, om de satelliet te vernietigen om zo ook de vijand te vernietigen.

Iron Man: Rise of Technovore is goed getekend, zoals veel andere Japanse anime films. De stemacteurs klonken in het Japans enorm goed maar in het Engels wat minder, want je kunt het verschil niet horen als ze bijvoorbeeld rennen of als ze lopen. De zwakte in deze animatiefilm zit ‘m vooral in het verhaal. Er zitten heel wat gaten in de verhaallijn die niet gedicht worden. Waar heeft Ezekiel deze krachten vandaan en waarom wil hij de wereld opblazen? Veel vragen die onbeantwoord blijven en daardoor komt Iron Man: Rise of Technovore niet goed uit de verf.

Director: Hiroshi Hamazaki | 88 min | Animatie | 

Bestel ‘m direct bij Bol.com:
8712609649765 (blu-ray)
8712609649697 (dvd)

Tekst: Danny Nomden

Lees ook:Bekijk trailer van Marvel’s Iron man 3
Lees ook:Jongerenblog bij première Iron Man 3; zijn onze BN’ers helden?
Lees ook:Superheldenfilm boordevol actie, avontuur en special effects
Lees ook:Meisje (16) slaat verkrachter van zich af
Lees ook:Jongerenblog kijkt The Man With The Iron Fists

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>