Onderzoek naar jongeren die zelfmoord willen plegen

Binnen het gezin van jongeren die suïcidale neigingen hebben, zijn ouders vaak onderdeel van de problematiek, omdat er mishandeling of misbruik speelt. Vaak willen ouders niet dat via vragenlijsten de vuile was wordt buiten gehangen. Hierdoor kan juist deze doelgroep, suïcidale minderjarigen, niet goed worden bereikt en komt hulpverlening te laat op gang. Ook de omvang van deze doelgroep is moeilijk in kaart te brengen.

Onderzoeker Ad Kerkhof van de Vrije Universiteit in Amsterdam kreeg 400.000 euro om een meetinstrument te ontwikkelen om suïcidale minderjarigen in kaart te brengen. Hij loopt daarbij tegen de beperkingen van de wet aan, want voor het invullen van bijvoorbeeld vragenlijsten over de psychische gesteldheid van minderjarigen is toestemming van de ouders nodig.

In EenVandaag een reportage over onderzoek naar jongeren met zelfmoordneigingen. Het programma spreekt met Ad Kerkhof, hij pleit voor passieve consensus: ouders gaan dan automatisch akkoord met invullen van vragenlijsten en onderzoeken naar de psyche van het kind, tenzij ze actief bezwaar aantekenen.

Daarnaast Inge en Charlie, twee meiden die als minderjarige zelfmoordpogingen hebben ondernomen. Ze zijn inmiddels meerderjarig en kunnen er nu over praten. Zij geven aan dat het enige wat zij destijds nodig hadden, was iemand die er voor hen was. “Iemand die nu eindelijk eens een keer goed doorvroeg”.

Vandaag op Nederland 1 – 18.15 uur

Lees ook:Speciale creditcard voor jongeren: 3V
Lees ook:Belastingassistent maakt het nog makkelijker
Lees ook:Niet meer depri dankzij online hulp
Lees ook:Jaarlijks ruim zesduizend minderjarigen (half)wees
Lees ook:Waarom wil jij dood; documentaire over zelfmoord

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>