Young Adult-debuut Eva Moraal overstroomd Nederland

‘Overstroomd’, het dystopische Young Adult-debuut van Eva Moraal, schept een onheilspellend toekomstbeeld. Het speelt zich af in een land, dat sterk lijkt op het onze, verdeeld in twee gebieden: een overstroomd deel en een veilig, droog deel. De bewoners zijn op natuurlijke, maar oneerlijke manier verdeeld: de Drogen vormen de rijke elite die zonder zorgen op het droge land woont, de Natten leiden een hard bestaan om te overleven – een groep waaruit steeds sterker verzet optreedt.

Op de achtergrond van een dreigende omgeving – zowel vanuit de natuur als vanuit de mensen om hun heen – leren klasgenoten Nina, de Droge dochter van de Gouverneur, en Max, een Natte jongen wiens broer nauw betrokken is bij een gewelddadige Natte verzetsgroep, elkaar kennen. Maar weten ze wel wie de ander echt is?

Overstroomd‘ is niet alleen een spannende Young Adult-roman van een getalenteerde debutant, maar het verhaal is ook interessant vanwege de grotere thema’s die Eva Moraal subtiel door weet te laten schemeren: ongelijkheid, de sociale situaties die daardoor ontstaan en klimaatverandering.

Over de auteur
Eva Moraal (1982) studeerde geschiedenis en deed onderzoek bij het niod (Instituut voor Oorlogs-, Genocide- en Holocauststudies). Ze promoveert aan de UvA op een studie naar egodocumenten uit Kamp Westerbork. Overstroomd is haar debuut. Eva Moraal houdt een blog bij over de thema’s uit Overstroomd op de website van het boek, www.overstroomd.nl. Daarop verschijnen de komende maand ook wekelijks deleted scenes.

Ontdek meer over Overstroomd.

Lees ook:Pretpark voor op je wensenlijstje: Disney Land Hong Kong
Lees ook:Kille woede is de nieuwe young adult-sensatie uit Amerika
Lees ook:Gevangen in een machtsspel
Lees ook:Scholen gaan strijd aan in klimaatcompetitie
Lees ook:Schoolboeken te links?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>