Schrijvers delen meningen over de Hongerspelen-trilogie

Als zoete broodjes gingen De Hongerspelen, Vlammen en Spotgaai, de drie delen van de Hongerspelentrilogie, over de toonbank. De trilogie gaat over de Hongerspelen, die ieder jaar worden gehouden. Het is een strijd waarin 24 kinderen tegen elkaar strijden in een arena, met de dood tot gevolg. De kinderen komen uit twaalf districten, uit ieder district wordt een jongen en een meisje gekozen. Als je ‘uitverkoren’ bent om mee te doen, weet je zeker dat er 95% kans is dat je niet levend uit de arena komt. In Het meisje dat in vuur en vlam stond geven dertien auteurs hun mening en opvatting over de Hongerspelentrilogie.

De trilogie in het kort
Katniss is een van de 24 kinderen die wordt ingeloot voor de 74e Hongerspelen. Ze komt uit district 12, het zwakste district van allemaal. Samen met Peeta, de jongen die gekozen werd uit haar district, wint ze de Hongerspelen door tegelijkertijd met hem dodelijke bessen in te nemen. Het Capitool, de hogere macht van de twaalf districten, wordt zo gedwongen hen allebei te laten winnen. Voor het eerst is het iemand gelukt het Capitool te slim af te zijn. In de andere districten zijn hierdoor opstanden uitgebroken. Eindelijk heeft iemand een verzetsdaad gepleegd. Maar het Capitool is hier niet blij mee en dwingt Katniss en Peeta de districten te overtuigen dat het alleen een daad van hun liefde was. Het Capitool neemt de districten en zijn inwoners steeds verder in zijn greep. Na de 75e Hongerspelen, de Kwartskwelling waarin Katniss opnieuw de arena in moet, wordt district 12 totaal verwoest. De inwoners van district 12 mogen in district 13, wat nooit bestaan zou hebben, een nieuw leven opbouwen. Daar wordt ze het symbool van de opstand tegen het Capitool.

Het meisje dat in vuur en vlam stond
In dit boek geven dertien auteurs hun opvattingen en kijk op de Hongerspelentrilogie. Het is vooral geschikt als verdieping op de trilogie. Er komen opvattingen in naar voren die je niet snel bedacht had, er gebeurt veel in de boeken, maar die wel staan als een huis. Op het eerste gezicht lijken Boterbloem, Prim’s kat, en Katniss namelijk geboren vijanden te zijn. Maar in het boek komt juist ook naar voren dat de kater en Katniss qua karakter enorm op elkaar lijken en daarom niet voor elkaar onderdoen. Ook maakt auteur Lili Wilkinson duidelijk dat de kracht van het Capitool juist de kijkers zijn die in het boek naar de Hongerspelen op televisie kijken. Vrienden, familie en kennissen willen allemaal zien hoe het de tributen afgaat in de arena. Waneer ze dit zouden laten, zou het Capitool een stuk minder imponerend overkomen tegenover de districten. Als er namelijk niemand kijkt, kunnen de Hongerspelen namelijk direct afgeschaft worden. De essentie, laten zien wie de baas is, is dan namelijk weg.

Goed naslagwerk
Dit boek is dus een erg goed ‘naslagwerk’ van de trilogie. Het werkt verhelderend en je komt achter dingen die je in het boek snel voorbij zullen gaan. Ook wordt goed uitgediept wie Katniss is en wat haar manier van denken en doen is. Ben je dus een echte fan die de boeken binnen no-time gelezen had en bij de première van De Hongerspelenfilm aanwezig was? Dan heb je dit boek naast de trilogie in je kast staan.

Tekst: Merle van Dijk.

Klik op de titel om het boek meteen bij Bol.com te bestellen: Het meisje dat in vuur en vlam stond.

Lees ook:Vurige liefde dooft snel
Lees ook:Sneak Peek Promo trailer van Hunger Games: Catching Fire
Lees ook:Brand gesticht bij jongerencentrum
Lees ook:Nederlandse vrouwen helemaal into ‘kinky neukerij’
Lees ook:Brand in studentenhuis kost leven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>