Last Christmas van Wham grootste Mega Top 50 kersthit

‘Last Christmas’ van Wham is de grootste kersthit uit de geschiedenis van de Mega Top 50. De kerstklassieker voert daarmee de lijst aan die is samengesteld omdat de eerste kerstsingle van het jaar is binnengekomen in de lijst. Voor de zevende keer is dat all ‘I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey. Deze kersthit is op de tweede plaats in de lijst terug te vinden. Op drie staat ‘Do They Know It’s Christmas’ van Band Aid.

Om de lijst samen te stellen is aan elke kersthit een aantal punten toegekend. Een eerste positie in de Mega Top 50 levert vijftig punten op, de vijftigste positie is goed voor 1 punt. Uiteindelijk bleek ‘Last Christmas’ de meeste punten te hebben behaald, 692 in totaal. Mariah Carey met ‘All I Want For Christmas’ staat daarachter met 565 punten. Die laatste single blijft echter heel populair gezien het feit dat ie voor de zevende keer de lijst is binnen gekomen. In 1994, 2007, 2008, 2009, 2010 en 2011 was dat ook al het geval.

Ook ‘Last Christmas’ van Wham stond meerdere jaren in de Mega Top 50. De single verscheen in 1984 en was een poging om de Christmas number one te worden in het Verenigd Koninkrijk. Dat mislukte, net als in Nederland, want ook in de Mega Top 50 moest Wham ‘Do They Know It’s Christmas’ van Band Aid voor laten gaan. Maar doordat ‘Last Christmas’ ook in 1988, 1989, 1997, 2000, 2001 en 2008 binnenkwam, is dat toch de grotere hit.

The Beatles zorgen voor de meeste noteringen in de lijst, al ontbreekt de band zelf. Toen de mannen nog bij elkaar waren, maakten ze elk jaar in december een single voor hun fanclubleden. Na het stoppen van The Beatles in 1970 gingen de leden door met het maken van kerstliedjes. De hoogst genoteerde Beatle is John Lennon, die samen met Yoko Ono ‘Happy Xmas (War Is Over)’ zong. Die single staat op nummer 7, een plek hoger dan ‘We All Stand Together’ van Paul McCartney op 8. George Harrison is te vinden op 31 met ‘Ding Dong Ding Dong’.

Dit is de top 10 van grootste kersthits uit de MEGA TOP 50:

  1. Wham, ‘Last Christmas’
  2. Mariah Carey, ‘All I Want For Christmas Is You’
  3. Band Aid, ‘Do They Know It’s Christmas’
  4. East 17, ‘Stay Another Day’.
  5. Frankie Goes To Hollywood, ‘The Power Of Love’
  6. Mud, ‘Lonely This Christmas’
  7.  John Lennon & Yoko Ono, ‘Happy Xmas (War Is Over)’
  8. Paul McCartney and the Frog Chorus, ‘We All Stand Together’
  9. Boney M., ‘Mary’s Boy Child/Oh My Lord’
  10. Slade, ‘Merry Xmas Everybody’

Lees ook:Nederland omarmt vooral klassieke kersthits
Lees ook:Doutzen Kroes stript op All I Want For Christmas Is you
Lees ook:Ik neem je mee langst genoteerde Nederlandse single
Lees ook:Feestje van de week
Lees ook:Chris Hordijk wint The voice of Holland!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>