Studenten twijfelen massaal aan Masteropleiding

Uit onderzoek van StudentenBureau blijkt dat meer dan 75% van de studenten de kans klein acht nog te beginnen met een Master. De oorzaak ligt bij de geplande bezuinigingen in het hoger onderwijs. HBO-studenten twijfelen nog sterker: 84% betwijfeld of zij starten met een Master.

Ruim één derde van de studenten gaf tevens aan niet te zijn gestart met hun huidige opleiding als ze dit eerder hadden geweten. Daarnaast maken drie op de vier studenten zich ernstig zorgen of ze nu studieschuld wel kunnen terugbetalen. “Dit is het zoveelste bewijs dat het ondoordachte Hoger Onderwijsbeleid van dit kabinet de kenniseconomie uitholt waardoor de geambieerde top vijf positie achter de horizon verdwijnt”, aldus Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing (PvdA) in reactie op het onderzoek.

Voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, Pascal ten Have, sluit zich hier ook bij aan: “Dit onderzoek toont aan dat grote groepen studenten buitengesloten worden als deze wet wordt ingevoerd. Als studentenaantallen met 34% teruglopen, is dat de doodsteek voor Nederland als kenniseconomie.”

De voorgenomen bezuinigingen brengen hiermee de opleidingsparticipatie van jong potentieel talent sterk terug. Wanneer er minder Universitair opgeleiden de arbeidsmarkt betreden, zal het bedrijfsleven hier het negatieve effect van merken. Zo deelde één van de deelnemende studenten zijn bezorgdheid met StudentenBureau: “De huidige bezuinigingen maken het onaantrekkelijk om jezelf te ontwikkelen. Ik zou graag ervaring willen opdoen door middel van een stage, door in het buitenland te studeren of een bestuursjaar te doen. Omdat ik geen exacte studie doe, heb ik weinig zekerheid op een baan. Het is voor studenten juist zo belangrijk om onszelf te onderscheiden door nevenactiviteiten.”

Ook woordvoerder van de HBO-raad Nynke van Hurne reageert op het onderzoek: “Wij vinden het van belang dat studeren toegankelijk blijft voor iedereen. Als we een hoogopgeleide beroepsbevolking willen, met een bloeiend Midden- en Kleinbedrijf, en voorop willen lopen op het gebied van innovatie, dan is daar een serieuze investering voor nodig.”

Lees ook:Jongeren komen op voor studiefinanciering
Lees ook:Studenten overwegen kortere studie
Lees ook:Studenten en ouders willen af van leenstelsel Bussemaker
Lees ook:Studenten protesteren op de Dam tegen bezuinigingen
Lees ook:Stemwijzer StudentenBureau: stemadvies voor studenten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>