Situatie op banenmarkt speelt geen rol bij studiekeuze

Ruim driekwart van de huidige generatie schoolverlaters (78%) laat de situatie op de arbeidsmarkt geen rol spelen bij hun studiekeuze. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 650 middelbare scholieren –onder wie 250 schoolverlaters– uit het 1V Jongerenpanel.

Een vijfde van de scholieren met diploma op zak heeft de situatie op de arbeidsmarkt wel laten meewegen bij de studiekeuze, maar de meerderheid kiest puur op interesse een vervolgopleiding. Het zoeken van een baan is voor hen nog een ver-van-het-bed-show. Een respondent zegt: “Ik ga gewoon voor een studie die ik leuk vind. Daarna zie ik wel…”

‘Baan zoeken? Dat duurt nog vier jaar!’
En een andere schoolverlater: “De banenmarkt staat er voor mijn studiekeuze slecht voor. Er is een grote kans dat ik geen baan kan vinden als ik ben afgestudeerd. Maar dat duurt nog vier jaar, dus waarom zou ik me daardoor laten afschrikken? Dan maar iets studeren waar ik niet van gedroomd heb? NEE!”

Onvoldoende begeleiding
Bijna de helft (47%) van de schoolverlaters vindt het moeilijk om een studiekeuze te maken. Volgens een derde (34%) heeft hun school hen niet goed begeleid bij het keuzeproces. Een kwart (24%) had behoefte gehad aan meer begeleiding.

Baangarantie en salaris niet doorslaggevend
Van alle ondervraagde scholieren vindt 85 procent het belangrijk een studie te kiezen waarmee de kans op een baan groot is; 56 procent vindt het van belang dat de studie zicht geeft op een hoog salaris. Toch is dit bij slechts één op de tien doorslaggevend voor de studiekeuze. 52 Procent kiest in de eerste plaats voor de studie die hen het interessantst lijkt en 37 procent voor de studie die hen voorbereidt op de baan die ze ambiëren.

www.1vjongerenpanel.nl

Lees ook:Niet gestudeerd, toch een baan
Lees ook:Alle open dagen voor scholieren in één app
Lees ook:Studenten maken zich zorgen om baan
Lees ook:Salaris belangrijk voor werkzoekenden aldus Unique
Lees ook:Crisis dwingt Nederlander tot betere studie- en beroepskeuze

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>