Eén op de vijf jongeren wordt online gepest

Foto: Stijn Ghijsen (BNN/KRO)

De effecten van cyberpesten blijken groot. Van de Nederlandse jongeren is 22% slachtoffer van cyberpesten. Van deze groep heeft 17% weleens gedacht aan zelfmoord. Veder blijkt dat 21% van de digitaal gepeste jongeren zich bedreigd voelt en 28% wilde er niet meer door naar school of naar buiten.

Deze en nog meer schokkende resultaten komen uit onderzoek van Motivaction in opdracht van BNN en KRO. Vanavond bespreken Sophie Hilbrand en Arie Boomsma in de thema-uitzending Dag Tegen Pesten (om 21.00 uur op Nederland 3) deze resultaten. Daarnaast brengen ze indrukwekkende verhalen van scholieren die gepest worden via internet.

Pesten via internet gebeurt vaak anoniem. 18% van de scholieren weet niet door wie ze worden gecyberpest. Hiervoor worden app’s als GossUP gebruikt, waarbij anoniem kan worden gepest. In de uitzending vertelt de 15-jarige Lotte haar verhaal, wiens naaktfoto belandde op deze pest-app.

Cyberpesten gaat verder, daar waar gewoon pesten ophoudt. In Dag Tegen Pesten vertellen scholieren die gepest worden via internet hun indrukwekkende verhalen. Sophie Hilbrand en Arie Boomsma praten met pesters, slachtoffers, ouders en deskundigen. Tim Hofman bezoekt enkele slachtoffers en leidt een experiment, waarbij geregistreerd wordt hoe jongeren reageren op een pestsituatie.

Het onderzoek werd gedurende twee weken uitgevoerd onder 620 leeringen tussen de 10 en 18 jaar en onder ouders die kinderen hebben in die leeftijd.

www.dagtegenpesten.nl

Lees ook:Sophie Hilbrand en Arie Boomsma zeggen Dag Tegen Pesten
Lees ook:Een op tien jongeren gepest op internet
Lees ook:Veel jongeren slachtoffer cyberpesten
Lees ook:Niet alleen jongeren, ook ouders lijden onder cyberpesten
Lees ook:Tim Hofman en Arie Boomsma zeggen Dag Tegen Pesten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>