Op kamers, deel 2

Ik zal maar eens beginnen met wat tips te posten voor wanneer je op zoek bent naar een kamer. Vooral mensen die via particulieren of een particulier bureau huren, moeten oppassen. Van tevoren moet je goed kijken of de woning wel in goede staat is en aan je eisen voldoet. Ga er niet van uit dat alles toch wel goed is, want op het moment dat je een hoge huur betaalt en achter allerlei gebreken komt, ben je zeker niet blij. Zo betaalde ik vorig jaar nog een enorme huur voor een kamer met ongelakte vloer (zou ie nog doen, zei de huisbaas. Nooit wat van gekomen, "staat immers niet in contract". De vlooien van de kat van de buren bleven toen ook nog een tijdje hangen (houden van hout) om me lek te prikken. Pure ELLENDE), muizen als vaste inwoners (herrie ‘s nachts en veel poep), tocht en kou ‘s winters en ondraaglijke hitte ‘s zomers, gedeeld heet water (en een boiler die het elke maand begaf) en geen telefoonlijn, dus geen internet. (Overigens woon ik nu ergens waar wel alles perfect is.) Klik op ‘meer’ om te lezen waar je op moet letten voordat je ook in zo’n situatie terechtkomt!

Zorg ervoor dat dingen die nog geregeld moeten worden, in het contract komen te staan zodat je later nog een poot hebt om op te staan voor het geval de huisbaas zijn beloften niet nakomt. Je kunt dan dreigen dat je hem gaat aanklagen, vaak helpt dat wel. Anders kun je het ook nog echt doen.

Waar moet je op letten wanneer je een kamer zoekt?

Is de woning in goede staat? Houd rekening met het weer: als het hard regent: lekt het dak dan? Als het zomer is: schijnt de zon de hele dag op de kamer zodat het een oven wordt? Als het winter is: tocht het dan erg en wordt het stervenskoud als je niet dag en nacht de verwarming aan hebt staan (verwarmingskosten kunnen verschrikkelijk oplopen!!)? Heeft het pand last van muizen? Handig is om dit soort vragen aan de huidige bewoner van de kamer te stellen, als dat kan.

Wat voor huisgenoten heb je? Heel belangrijk! Verstandig is in ieder geval ervoor te zorgen dat je bevriend bent met de huisgenoten. Vervelende huisgenoten kunnen je het leven echt zuur maken, trust me… Ze hebben zo hun manieren.

Hoe zit het met de faciliteiten? Hoe is bijvoorbeeld het warm water geregeld? (Ik heb een jaar lang het heet water met de bovenburen moeten delen. Bovendien was er zeker elke maand iets mis met de boiler. Niet handig wanneer je wilt douchen.) Ook handig is om te kijken of de kamer genoeg stekkeraansluitingen heeft (om je lampen op te hangen enz.). Hoe ziet de douche en wc eruit?

Hoe is het gas, water en licht geregeld? Is dit inbegrepen in de huurprijs? Zo ja: gebruik zoveel je wilt (maar denk aan ‘t milieu ;) ) Zo nee: jij en de rest van de bewoners moeten uitvechten hoe het wordt geregeld. Geen pretje om het te moeten regelen, want het betekent dat je van alles moet uitrekenen en telkens tegen mensen moet zeuren wanneer ze gaan betalen. Bovendien moet je er goed op letten of er niet teveel wordt verbruikt (vooral gas en water zijn duur). Anders moet je aan het eind van het jaar bijbetalen en dat kan aardig oplopen. Je bent zo’n 50-100 euro per maandkwijt aan gas, water, licht, tenzij je echt heel veel verbruikt. Ik heb vorig jaar 40-60 euro per maand betaald aan gas, water en licht en kreeg achteraf nog een rekening van 550 euro.

Is er een telefoonlijn en kun je internetten? Kijk eerst of er een telefoonlijn is waar je van gebruik kunt maken of vraag of het mogelijk is om internet te delen met anderen. Als er geen telefoonlijn is, heb je pech. Het kost 350 euro om een nieuwe lijn te trekken. En denk maar niet dat de huisbaas zo aardig is om dat even voor je te doen, want als het niet in het contract staat, kun je dat niet eisen. (Heb ik gehoord van de Rechtswinkel).

Volgende keer post ik over wat je kunt doen als je eenmaal ergens woont en iets je niet bevalt (dingen die moeten worden gerepareerd, je wilt een lagere huur, etc.) of als je huisbaas je eruit probeert te schoppen.

Lees ook:Op kamers, deel 3
Lees ook:Hommeles met de huisbaas
Lees ook:Op kamers, deel 1
Lees ook:Help! Waar zijn de kamers?
Lees ook:Kamer gezocht!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Op kamers, deel 2

  1. Sylvia

    een vraag: Welke stad is leuker om op kamers te gaan: Eindhoven of Tilburg?? Kan iemand me tips geven??
    Groeten Sylvia

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>