Jongeren grootste risicolopers bij fietsongevallen in donker

Twintig procent van de fietsslachtoffers in Nederland is het gevolg van ongevallen in het donker. Vooral jongeren in de leeftijdscategorie van 12 tot 25 jaar zijn slachtoffer. Hoewel bijna alle jongeren zich bewust zijn van het belang van fietsverlichting, rijdt de helft zonder licht in het donker.

Reden voor het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG) en de Stadsregio Arnhem Nijmegen om rumoer rondom het gebruik van fietsverlichting te creëren. Scholieren van de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud zijn vandaag uitgedaagd op te vallen in het donker onder het motto ‘Ik wil je licht zien’. Speciaal voor de start van de campagne ging acteur Mark van Eeuwen samen met de scholieren terug de schoolbanken in.

“Uit onderzoek blijkt dat de helft van de jongeren fietst zonder licht. Ik vind het belangrijk om jongeren te verleiden dat ze hun fietsverlichting voortaan ook écht gebruiken”, aldus Mark van Eeuwen.

De geregistreerde ongevallencijfers vormen slechts een deel van het werkelijke aantal verkeersongevallen. Dit geldt in het bijzonder voor het aantal fietsongevallen en slachtoffers, dat hoger ligt dan de geregistreerde cijfers. De ‘donkere’ maanden november, december en januari vormen de top 3 van maanden met de meeste fietsongevallen. Het hoge percentage fietsslachtoffers in het donker, 20%, is opvallend. Dit is opvallend hoog omdat er overdag naar verhouding veel meer gefietst wordt. Binnen de bebouwde kom en op 50km wegen gebeuren de meeste fietsongevallen.

Bijna de helft (44%) van jongeren in een leeftijdscategorie van 12 tot 25 jaar oud heeft geen voor- en achterlicht op zijn fiets. In tegenstelling tot wat beweerd wordt, zijn jonge fietsers zich wel degelijk bewust van het belang van fietsverlichting. Vaak zijn het pragmatische redenen, zoals ‘lege batterijen’ (50%) of ‘vergeten’ (41%) om op een bepaald moment geen fietslicht te voeren. De belangrijkste redenen voor jongeren om wél met verlichting te fietsen zijn:

  1. Hun eigen veiligheid (93%)
  2. Zichtbaar zijn voor anderen (92%)
  3. Het voorkomen van een bekeuring (86%)

 

Lees ook:Fiets verlicht. Voor jezelf én je portemonnee
Lees ook:Wie fietst er met licht?
Lees ook:Stage lopen niet voor de nop
Lees ook:Etentje reserveren we steeds vaker via site of app
Lees ook:Jongeren hebben zin om te werken deze zomer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>