FNV Jong: Hoge jeugdwerkloosheid steeds zorgwekkender

Het aantal jongeren zonder werk is in de maand juni opnieuw gestegen. Dit blijkt uit de zojuist verschenen cijfers van het CBS. Ten opzichte van de maand mei is het aantal jonge werkzoekenden met 25000 toegenomen, een stijging van meer dan 25% ten opzichte van vorige maand. FNV Jong vreest dat dit slechts het topje van de ijsberg is.

FNV Jong voorzitter Dennis Wiersma: “Er is een grote groep jongeren die hard op zoek is naar werk, maar niet als zodanig geregistreerd staat. Volgens schattingen van het RWI en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn er rond 100.000 jongeren die zich niet melden. Als de schatting klopt zit minstens 1 op de 4 jongeren gedwongen zonder werk.”

FNV Jong is verbaasd over het gemak waarmee de politiek de stijgende jeugdwerkloosheid tot nu toe aan de kant schuift. De jongerenbond vraagt de politiek de arbeidsmarktpositie van jongeren op waarde te schatten en nu echt actie te ondernemen op de volgende punten:

  • Jongeren stimuleren om zich te melden, zodat er op lokaal niveau betere begeleiding kan ontstaan – Werkgevers verplichten vacatures te melden bij een publieke vacaturebank
  • Een crisisbudget instellen om ervoor te zorgen dat jongeren langer naar school kunnen gaan, zonder verder in de schulden te raken
  • Gemeentelijke budgetten om de werkloosheid aan te pakken omhoog brengen, hierop is afgelopen jaren fors bezuinigd. Vooral jongeren zijn hiervan de dupe.

Volgens FNV Jong is het hebben van werk voor veel jongeren van groot belang om rond te kunnen komen. Het niet serieus nemen van de jeugdwerkloosheid betekent direct dat veel jongeren steeds moeilijker kunnen rondkomen. Volgens de bond moet de politiek hierin nu haar verantwoordelijkheid neemt en jongeren daadwerkelijk te begeleiden naar werk of terug naar school.

Lees ook:Jeugdwerkloosheid weer gestegen; FNV Jong wil aanpak
Lees ook:FNV Jong presenteert actieplan tegen jeugdwerkloosheid
Lees ook:Startersbeurs moet verloren generatie aan het werk krijgen
Lees ook:Minder jeugdwerkloosheid in Gooi- en Vechtstreek
Lees ook:Stage voor illegale jongeren?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>