Jeugdwerkloosheid weer gestegen; FNV Jong wil aanpak

De werkloosheid onder jongeren tussen de 15 en 25 is in augustus met 25% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dit blijkt uit de recente werkloosheidscijfers van het CBS. Op dit moment is 12,9% van de jongeren op zoek naar werk, twee keer zoveel als onder alle Nederlanders. Dit is opnieuw hoger dan een maand geleden. Volgens FNV Jong is er overal veel steun voor het aanpakken van de jeugdwerkloosheid, behalve bij de politici in Den Haag. Uit een peiling van de vakbond onder 406 mensen blijkt dat 57% vindt dat het de rol van de overheid is werkzoekende jongeren nu een baan of opleiding te bieden. Dit betekent dat een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking nu juist een rol voor de overheid ziet weggelegd.

Afgelopen weken maakte FNV Jong een rondgang langs de vier grote gemeenten in Nederland. Hieruit werd duidelijk dat ook gemeenten zich hard willen maken voor een stevige aanpak van de jeugdwerkloosheid. Ondanks dat er in de verkiezingscampagne door veel partijen zorg is uitgesproken over de hoge jeugdwerkloosheid, vindt FNV Jong dat er nu geen tijd te verliezen is.

Voorzitter van FNV Jong Dennis Wiersma: “We roepen gemeenten op niet te wachten op de rijksoverheid, maar zelf nu snel met een actieplan te komen. Het aantal jongeren zonder werk is op een van de hoogste punten in jaren. We zijn klaar met de mooie woorden en jongeren die van het kastje naar de muur gestuurd worden.”

FNV Jong verwacht van gemeenten in Nederland nu een eigen aanpak om banen te scheppen en jongeren te begeleiden naar werk. Daarnaast roept de jongerenbond de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos op de toekomstige coalitie scherp te houden op haar beloftes en aanpak van de jeugdwerkloosheid. Komende tijd wil FNV Jong met verschillende gemeenten initiatieven lanceren om de positie van jongeren op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Lees ook:FNV Jong presenteert actieplan tegen jeugdwerkloosheid
Lees ook:FNV Jong: Hoge jeugdwerkloosheid steeds zorgwekkender
Lees ook:Startersbeurs moet verloren generatie aan het werk krijgen
Lees ook:Minder jeugdwerkloosheid in Gooi- en Vechtstreek
Lees ook:Stage lopen niet voor de nop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>