Jongere wil niet ver van huis studeren

VerhuizenAls je wil studeren sta vaak voor een lastige keuze, veel reizen of uit huis. Per jaar kiezen zo’n 100 duizend jongeren van 18 tot 21 jaar voor het laatste. En dan het liefst niet al te ver weg van het thuisfront.

Jongeren van nu blijven het liefst dicht bij huis. Maar studeren kan nu eenmaal niet in elke stad. Moet je dan toch kiezen, dan ligt vaak de dichtstbijzijnde universiteit het meest voor de hand. Woon je in het Noorden, dan kiest de doorsnee student vaak voor Groningen. In steden als Eindhoven, Tilburg en Maastricht lopen vooral veel studenten uit het zuiden rond.

De huiselijkheid van studenten komt sterk naar voren uit de nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens CBS-demograaf Jan Latten hoeven jongeren van tegenwoordig niet zo nodig meer bij hun ouders weg, aangezien ze een goede band met hen hebben. Ze zijn gewend om thuis in de watten te worden gelegd.

Ver weg zijn van het ouderlijk nest waar je gevoed en verzorgd wordt willen de meeste studenten dan ook niet. Eén op de zes studenten keert zelfs na de studie terug naar papa en mama. De zogenoemde boomerangkids vinden het lastig om de gezelligheid (meisjes) en verzorging (jongens) die ze thuis aangeboden krijgen op te geven.

Bron: Volkskrant

Lees ook:Test het Tilburgse studentenleven
Lees ook:Frauderende studenten opgepast
Lees ook:Alleen studeren als je het echt wilt
Lees ook:Kiezen is een kwaal
Lees ook:Studeren in Nederland populair onder buitenlandse studenten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>