Premier Rutte lanceert ‘Gezichten van Vrijheid’

Foto Maud en RutteMet het opspelden van de winnende vrijheidsbutton hebben premier Rutte en de Breukelse Maud Kuppens het startsein gegeven voor het project ‘Gezichten van Vrijheid’. Dit project ontwikkelt een landelijk digitaal vrijheidsmonument waarin de oorlogsgeneratie nog één keer aan het woord komt.

Bij de buttonactie werd aan basisschoolleerlingen in de provincie Utrecht gevraagd om hun visie op wat ‘vrijheid’ voor hen betekent weer te geven op een button. Tijdens de Nationale Start in Utrecht van de bevrijdingsfestivals kreeg premier Rutte van winnares Maud de button opgespeld. Maud lichtte haar button kort toe, waarop de reactie van de premier was: ‘Ik heb dus de échte!’

De generatie Nederlanders die WOII bewust heeft meegemaakt wordt steeds kleiner en zal over een aantal jaren uitgestorven zijn. Dat betekent dat we nooit meer de verhalen van ons land in oorlog uit eerste hand zullen horen. Om deze verhalen voor altijd te kunnen behouden is Stichting GO4Media een uniek landelijk project gestart met de titel ‘Gezichten van Vrijheid’.

Digitaal vrijheidsmonument
Het project bestaat uit video-opnames van gesprekken tussen jongeren en de laatste overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. De ouderen delen hun herinneringen met de nieuwe generatie, voor wie deze oorlog heel ver weg lijkt en vrijheid iets vanzelfsprekends is. De verhalen worden gebundeld op de website van ‘Gezichten van Vrijheid’; www.gezichtenvanvrijheid.nl die zal dienen als ‘digitaal vrijheidsmonument’.

Daarnaast worden 12 minidocumentaires gemaakt en een lange docu met de meest bijzondere verhalen, die tevens naar verschillende toonaangevende filmfestivals zal worden gestuurd. Gezien de vele oorlogen ook nu nog, is het zo belangrijk dat men niet vergeet wat haat doet, wat een oorlog doet, welk leed er is geleden en welke heldendaden er zijn verricht. Vrijheidsambassadeurs Chef’Special en Minister van Vrede Jörgen Raymann onderstrepen en omarmen de noodzaak van dit project.

Lees ook:Premier Rutte feliciteert Epke, Ranomi en Marianne
Lees ook:Studenten stemmen SP en willen Rutte (VVD) als premier
Lees ook:Rita Verdonk premier?
Lees ook:Tieners brengen hun vrijheid in beeld
Lees ook:Jongeren willen Rutte

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>