BNN special over Nederlandse Jihadstrijders

Wat drijft jonge westerse mannen om alles en iedereen achter zich te laten en af te reizen naar Syrië om zich te mengen in andermans strijd? In ‘BNN Special 9/11’ staat de documentaire ‘Paradijsbestormers’ centraal. Hierin zoekt filmmaker Floor van der Meulen (24) Nederlandse jihadstrijders aan de grens met Syrië op. Jongens zoals ze die heeft gekend uit de wijk van haar jeugd en nu in de media worden geschetst als kwetsbare en ontspoorde jongeren die een terreurdreiging kunnen vormen. Maar klopt dit beeld? De filmmaker krijgt het voor elkaar om voor het eerst een Nederlandse jihadstrijder uitgebreid te spreken. De film wordt uitgezonden in ‘BNN Special: 9/11’. Daarin spreekt Sophie Hilbrand vóór en na de film met de documentairemaker en enkele kenners over Nederlandse jihadstrijders. ‘BNN Special: 9/11’ is op 11 september om 21.00 uur te zien bij BNN op 3.

Om te begrijpen waarom Nederlandse jongens zich geroepen voelen de wapens op te pakken en al het vertrouwde achter zich te laten, laat de filmmaker het westerse perspectief los om in de belevingswereld van de strijders te geraken. De film vertelt het verhaal van Abu Gharib (27), die zegt dat de aanslagen op het World Trade Center in 2001 een omslag in z’n leven betekende. Hij heeft Nederland de rug toe gekeerd om te leven als strijder van Al-Qaida. Nog niet eerder sprak een Nederlandse jihadstrijder zo openhartig over zijn strijd in Syrië. Abu Gharib: ‘De mensen die aan de kant van Assad vechten, die martelen op de meest verschrikkelijke manier. Dat doen wij niet. Wij martelen geen mensen. Ik schiet ze gewoon dood.’

Op een schuiladres aan de Turks-Syrische grens herstelt Abu Gharib van een oorlogswond en vertelt hij over zijn leven als jihadstrijder. Hoe hij opgroeide, naar school en naar de voetbalclub ging. Hoe hij geleidelijk in de ban van de heilige oorlog raakte, hoe hij de tocht naar Syrië ondernam en werd opgenomen in een groep van andere Mujahideens. Abu Gharib, wiens vrouw zwanger is, zegt te hopen dat zijn kind zijn pad zal volgen: ‘Ik ga waar op dat moment de Jihad is. Als het vandaag Syrië is en morgen Marokko, dan is het Marokko. Als het aan de andere kant van de wereld is dan ga ik daar naar toe.’

Na de film praat Sophie Hilbrand in ‘BNN Special: 9/11’ met de documentairemaker en enkele kenners door over het onderwerp. Volgens de Nederlandse inlichtingendienst AIVD, die schat dat er zo’n 120 strijders actief zijn in Syrië, zijn deze strijders een groter gevaar dan ooit tevoren. Maar wie zijn deze jongens? Wat zijn hun beweegredenen? En vormen ze werkelijk zo’n groot gevaar als wordt gezegd?

De documentaire Paradijsbestormers is geproduceerd door KeyDocs.

Lees ook:Jonge Nederlandse jihadstrijders overleden in Syrië
Lees ook:Jonge jihadist vertelt vanavond zijn verhaal bij De Vijfde Dag
Lees ook:Eén op de vijf jongeren wordt online gepest
Lees ook:Filemon Wesselink trapt in blinde paniek deur in
Lees ook:Seksverslaafde Nikki sliep met 200 mannen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>