Onrust onder studenten over verdwijnen gratis reizen

Studenten maken zich erg druk om het afschaffen van het gratis reizen per 2015. Waar één op de drie studenten nog begrip kan opbrengen voor het afschaffen van de studiefinanciering, kan het afschaffen van het gratis reizen op veel minder steun rekenen. Slechts 19 procent van de studenten heeft hier begrip voor. Dit blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel van EenVandaag onder 1.725 studenten.

Zes op de tien studenten (61%) geeft aan minder naar colleges te gaan, als ze niet meer gratis kunnen reizen. Op dit moment is nog onduidelijk welke korting studenten gaan krijgen. EenVandaag kreeg honderden reacties binnen van boze studenten, die aangeven dat ze straks tientallen tot honderden euro’s per maand extra kwijt zijn. “Ik woon in Hoogeveen, op een flinke afstand van mijn school in Groningen. Maar dichterbij is er geen HBO onderwijs te vinden. Naar school gaan kost me zelfs met 50% korting al snel 100 euro per week,” aldus een student.

Een andere deelnemer laat weten: “Als ik dit had geweten zou ik een andere universiteit hebben gekozen. Ik studeer nu in Utrecht en woon in Enschede. In Utrecht is niet aan een kamer te komen, dus ik reis dagelijks op en neer. Voltarief retour is 38,20 per dag. Ook al geven ze 40% korting, dan blijft dat meer dan 100 euro per week voor mij.”

Reiskosten spelen rol bij studiekeuze scholieren
EenVandaag ondervroeg ook ruim 600 scholieren. Dat ze straks niet meer gratis met het OV kunnen reizen, gaat ook aan hen niet voorbij: 58 procent van de scholieren geeft aan dat de verwachte reiskosten een grote rol gaan spelen bij de uiteindelijke studiekeuze. “Reizen is duur, en om kosten te besparen zal ik een studie uitzoeken die dichter bij huis is,” zegt een deelnemer.

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van het nieuws- en actualiteitenprogramma EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden op 30 en 31 oktober, deden 1.725 studenten en 616 scholieren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Kijk voor meer informatie op www.1vjongerenpanel.nl.

Lees ook:Studenten overwegen kortere studie
Lees ook:NS matst studenten
Lees ook:Situatie op banenmarkt speelt geen rol bij studiekeuze
Lees ook:Studenten en ouders willen af van leenstelsel Bussemaker
Lees ook:Alle open dagen voor scholieren in één app

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>