Mobiel boeken brengt spontaniteit reizen terug

Eenentwintig procent van de Nederlanders die een reis met zijn smartphone boekt, doet dit voor een verblijf op dezelfde dag. Ruim 55 procent van de mobiele boekingen wordt minder dan drie dagen voor het verblijf gedaan. Dit blijkt uit een analyse van de mobiele boekingsgegevens van Expedia.nl, ‘s werelds grootste online reisbureau. Dit toont aan dat Nederlanders graag kort van tevoren een hotel boeken, wat wijst op spontanere reisbeslissingen.

Mobiel boeken =  last minute
Deze data zijn met name opvallend vergeleken met het aantal Nederlanders die boeken via een desktop. Slechts 5 procent van de Nederlanders boekt een verblijf op de dag zelf via de desktop en amper 14 procent boekt binnen drie dagen voor vertrek. Er zijn ook grote verschillen bij Nederlanders die juist heel vroeg boeken. Nederlanders die hun reis twee maanden of langer van tevoren boeken, doen dit in 25 procent van de gevallen op de desktop, terwijl dit voor mobiele boekingen maar in slechts 11 procent van de gevallen is.

Kortere verblijfsduur
Ook de verblijfsduur verschilt met boekingen via de desktop. Vijfenvijftig procent van de Nederlanders die mobiel boekt, doet dit voor slechts één nacht. Dit in vergelijking met 38 procent van de boekingen via een desktop. Dit is een bevestiging dat consumenten hun smartphone gebruiken als ze al onderweg zijn. Mogelijk is dit om hun vakantie te verlengen, een spontane overnachting te boeken op een plek die ze erg leuk vinden, of voor minder romantische doeleinden, zoals een onverwachte meeting.

Boekingstijdstip
Nederlanders die een hotel boeken voor dezelfde dag, boeken in 20 procent van de gevallen tussen zes en negen uur ‘s avonds. Dit is meer dan op ieder ander tijdstip van de dag. Dit zou erop kunnen wijzen dat consumenten op de bestemming zelf besluiten nog een nachtje te blijven.

Populaire steden voor mobiel boeken
De populairste steden voor mobiele boekingen onder Nederlanders zijn Parijs en Barcelona. Zij vinden deze steden kennelijk vaak leuker dan verwacht, want in deze steden vinden de meeste mobiele boekingen plaats als Nederlanders al op de bestemming zijn. Gekeken naar heel Europa vinden in Londen de meeste mobiele boekingen plaats. 

De data in het onderzoek zijn een analyse van de mobiele boekingsdata van Expedia.nl tussen 1 januari 2013 en 30 juni 2013. Het volledige onderzoeksrapport is hier na te lezen.

Lees ook:Vluchten boeken via je smartphone…
Lees ook:Populairste stedentrips zomervakantie 2012
Lees ook:Tokyo Shock Boys boeken hotelkamer in kolkende watermassa
Lees ook:Nederlandse toerist ontdekt Oost-Europa als bestemming
Lees ook:Jongeren wantrouwen bankieren via mobiel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>