Jongeren tevreden over taakstraf

Een ruitje intikken, vuurwerk afsteken of op een andere manier overlast veroorzaken in de buurt eindigt voor betrapte jongeren vaak in een taakstraf. De gemaakte rommel én die van anderen opruiming en felgekleurde hesjes is over het algemeen niet het favoriete karweitjes van een jongere. Maar straf is straf, begrijpt ook de jeugd. En soms zitten er zelfs voordelen aan.

Uit onderzoek door het Bonger Instituut voor Criminologie en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat jongeren best iets positiefs uit hun werkstraf halen. Zo geven ze aan dat een taakstraf soms best leuk werk kan zijn en heerst er vaak een ontspannen sfeer.

Het punt wat jongeren wél dwarszit in het hele taakstraf-gebeuren is dat deze klusjes vaak in de eigen buurt uitgevoerd moeten worden. Voor het oog van bekende buurtbewoners voelen de jongeren zich toch vaak voor schut lopen. Al heeft het ook dat zijn voordelen, de jongeren vangen soms wat complimenten op voor het werk dat ze verzetten en die berichten zijn natuurlijk mooi meegenomen.

Echt veel leren van een werkstraf, dat doen de jongeren niet, vinden ze zelf. Maar dat hoort erbij, net zoals de herkenbaarheid in de buurt en het feit dat iedereen donders goed weet waarom ze afval staan te prikken of iets schoon moeten maken.

Heb jij al eens een werkstraf gehad?

Bron: Telegraaf
Foto: By Villy Fink Isaksen (Own work) [CC-BY-SA-3.0 or http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html">GFDL], via Wikimedia Commons

Lees ook:Hangjongeren veroorzaken veel overlast in Rotterdam
Lees ook:Jongeren krijgen sneller straf van papa justitie
Lees ook:Minder jongeren naar Halt in Noord-Nederland
Lees ook:Jongeren beginnen nieuwe jaar met taakstraf
Lees ook:Een kloof tussen jongeren en politiek?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>