Buiten spelen of gamen?

Even de straat op en met vrienden spelletjes doen of flink ravotten. Bestaat het nog? Buiten spelen heeft inmiddels een wat suf, saai en braaf imago. Daar waar veel ouderen zijn opgegroeid met buiten spelen, speelt de huidige jeugd vooral binnen. Veel van de ouders van nu speelden in hun tijd simpelweg buiten omdat er binnen minder te doen is dan nu, er waren immers nog geen TV’s, consoles, PC’s, soms zelfs geen radio.

Buiten spelen is een kwestie van inspiratie
Het buiten spelen is veel gezonder, daar staan veel van ons niet bij stil. Je bouwt er een goede weerstand van op, waardoor je minder snel ziek wordt. Bovendien ben je meer in beweging, waardoor je minder snel dik wordt dan constant op je billen voor de TV te zitten.

Er zijn tal van leuke spellen te spelen voor buitenshuis, zelfs voor de jongvolwassenen onder ons. Bijvoorbeeld deze:

Barbecue-economie (12 jaar en ouder): Leuk voor een groep met vrienden, vooral als je van spellen als Kolonisten van Catan of andere strategische spellen houdt. De bedoeling is dat je onderling verschillende benodigdheden voor de barbecue ruilt, met als doel dat jouw groep het meeste te eten en drinken heeft!

Apenkooien (alle leeftijden): Veel van ons kennen het spel waarschijnlijk van tijdens het gymmen op school. Veel van ons beseffen zich echter niet dat dit hele leuke spel ook gewoon thuis of in de speeltuin te doen is. De bedoeling van het spel is om als ‘apen’ te ontsnappen van de jagers. Je kunt een tijd afspreken voor de duur van het spel, bijvoorbeeld 15 minuten. Je spreekt vooraf een parcours of een gebied af waar je wel en niet mag staan. Je mag bijvoorbeeld alleen op de stenen, terrasplanken en kussens staan, en niet op het gras. Hierdoor moet iedereen behendig gebruik maken van de omgeving, door bijvoorbeeld schommels, touwen, banken en hoepels te gebruiken.

Levend stratego (10 jaar en ouder): Het leukste strategiespel voor buiten, alleen wel erg ingewikkeld. Ik zou daarom graag doorverwijzen naar deze website. Is gebaseerd op het bordspel stratego, en is dus gemakkelijk te leren door deelnemers die ervaring hebben met dit spel.

Geef buiten spelen dus weer een kans! Meer dan de moeite waard. Geen zin in ingewikkelde spelletjes? Ga dan gewoon voetballen, of ga wat skeeleren, je kunt als je bejaard bent nog lang genoeg binnen zitten!

Geschreven door: Marieke van Gorchum

Lees ook:Dansen met het Just Dance 2014
Lees ook:Volg de ontwikkeling van Tycho van den Broeks Perfecte Spel
Lees ook:Stuntelige spel graphics voor Two Worlds II Game Of The Year Edition
Lees ook:Kunnen jongeren niet koken?
Lees ook:Jeugd doet belachelijk gevaarlijke spelletjes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>