Jongeren: geef ons voorrang op orgaan en we worden donor

De beste manier om jongeren over te halen om donor te worden, is ze voorrang te geven als ze zelf een orgaan nodig hebben. Vier op de tien jongeren (39%) die niet zijn geregistreerd in het orgaanregister, zeggen dan alsnog donor te worden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1000 jongeren.

Voorrang op een orgaan trekt jongeren naar eigen zeggen eerder over de streep dan een financiële vergoeding of korting op de ziektekostenverzekering. Driekwart (77%) vindt dan ook niet dat mensen die zich registeren hiervoor een financiële beloning moeten krijgen.

Ja of nee?
De belangrijkste reden die jongeren noemen om donor te worden, is het willen helpen van anderen als ze hun organen zelf toch niet meer nodig hebben. Van de jongeren die zich (nog) niet registreerden wil slechts 16 procent hun organen echt niet ter beschikking stellen. Jongeren registreerden zich vooral niet omdat het er simpelweg nog niet van kwam (38%) of omdat ze nog nooit een registratieformulier hebben gezien (38%). Een derde (32%) van de niet-geregistreerde jongeren twijfelt nog.

Over dit onderzoek
Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 8.000 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden op 14 oktober 2013, deden 1000 jongeren mee. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Meer uitslagen van dit onderzoek vindt u op www.1vjongerenpanel.nl.

Lees ook:Veel jongeren willen best donor zijn
Lees ook:Jongeren: donor zelf voorrang op orgaan
Lees ook:Donor: Ja of nee?
Lees ook:Studenten overwegen kortere studie
Lees ook:Ben jij orgaandonor? Veel jongeren twijfelen…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>