Ben jij orgaandonor? Veel jongeren twijfelen…

Uit onderzoek blijkt dat bij slechts 1 op de 6 18-jarigen orgaandonatie is behandeld in hun klas. Dit terwijl alle jongeren van 18 de belangrijke vraag krijgen om zich te registreren in het Donorregister. Jongeren ontvangen het jaar na hun 18e verjaardag een persoonlijke brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met de vraag of zij donor willen worden. Gemiddeld legt jaarlijks ruim een derde van deze jongeren zijn keuze vast over orgaandonatie.

Van de jongeren die nog niet geregistreerd staan, twijfelt maar liefst 40% nog. Dit blijkt uit representatief onderzoek uitgevoerd onder jongeren uit 1994 in opdracht van de NTS*. “Het blijkt dat jongeren voornamelijk worden gemotiveerd om zich te registreren omdat ze hiermee levens kunnen redden. Ook vinden ze het belangrijk om hun eigen keuze te maken en de beslissing dus niet na overlijden aan hun nabestaanden over te laten”, aldus Bernadette Haase, directeur van de NTS. “Om een weloverwogen keuze te maken is heldere informatie over dit lastige onderwerp noodzakelijk. Hier ligt een belangrijke taak voor het onderwijs.” De NTS lanceerde begin 2012 DonorWise.nl, een digitaal lespakket over orgaan- en weefseldonatie speciaal voor het voortgezet onderwijs.

*Dit onderzoek is uitgevoerd door TNS NIPO in juni 2013 onder 739 jongeren geboren in 1994. Deze jongeren ontvingen dit jaar een brief van minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met de vraag of zij donor willen worden.

Lees ook:Veel jongeren willen best donor zijn
Lees ook:Donor: Ja of nee?
Lees ook:Verplicht gesprek voor pubers met arts of verpleegkundige
Lees ook:Jongeren: donor zelf voorrang op orgaan
Lees ook:Jongeren: geef ons voorrang op orgaan en we worden donor

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>