Studenten zien af van studie door leenstelsel

Mede door de aankondigingen dat de studiefinanciering komt te vervallen voor een leenstelsel, wat leidt tot een studieschuld na je studie, ziet bijna de helft van de studenten af van een (tweede) studie. Dit blijkt uit het Nationale Bijbanen Onderzoek 2012 van zoekbijbaan.nl.

Dat studeren met invoering van het leenstelsel duurder gaat worden, en afgestudeerden met een hoge studieschuld van school afkomen zorgt er voor dat veel studenten twijfelen over een (tweede) studie. Onder de mannelijke studenten geeft zelfs 56% aan af te zien van een tweede studie als het leenstelsel wordt ingevoerd. Ook is er een groot verschil te zien op studieniveau waarbij Hbo’ers 50% aangeeft af te zien van een tweede studie is dit onder de Wo’ers ruim 67%. Ook 58 procent van de Mbo’ers zegt af te zien van een tweede studie.

De studenten werd ook gevraagd of zij liever een langstudeerboete en studiefinanciering hebben, of een leenstelsel en geen langstudeerboete. Op deze vraag geeft de meerderheid (57%) aan liever de langstudeerboete te hebben dan het leenstelsel. Vooral op het WO is een duidelijke voorkeur voor de langstudeerboete, bijna 70 procent van de Wo’ers geeft aan liever de langstudeerboete te hebben. “Met de langstudeerboete worden enkel degenen gestraft die te lang bezig zijn met hun studie en niet de serieuze student die goed zijn best doet op school.” Zegt één van de ondervraagde.

Hoewel er wel verwacht wordt dat het leenstelsel een goede motivatie is om een studie eerder af te ronden, blijkt dit toch mee te vallen. Slechts 35 procent ziet het leenstelsel als een extra motivatie om zijn of haar studie zo snel mogelijk af te ronden. 45 procent van de mannen ziet dit zelfs helemaal niet als motivatie en geeft aan niet extra zijn best te doen om zijn studie zo snel mogelijk af te ronden.

Het Nationale Bijbanen Onderzoek 2012 werd gehouden in november door Zoekbijbaan.nl, een landelijke vacaturebank voor parttime werk. Aan het onderzoek deden 1328 respondenten mee. Voor meer informatie over het onderzoek kunt u kijken op de informatiepagina van Het Nationaal Bijbanen Onderzoek.

Lees ook:Eindexamenkandidaten: ‘Minister te laat met uitstel sociaal leenstelsel’
Lees ook:Studenten en ouders willen af van leenstelsel Bussemaker
Lees ook:Demonstratie tegen invoering leenstelsel
Lees ook:Studenten stemmen SP en willen Rutte (VVD) als premier
Lees ook:Leenstelsel: hoe duur wordt studeren nu echt…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>