Jongeren verdeeld over legaliseren online kansspelen

1vandaagjongerenpanelStaatssecretaris Fred Teeven presenteerde woensdagmiddag een wetsvoorstel om online kansspelen te legaliseren. Jongeren zijn verdeeld over dit plan: de grootste groep (43%) vindt het een slechte zaak, een derde (36%) vindt het juist goed. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2400 jongeren.

Jongeren die tegen het plan zijn denken dat het aantal gokkers zal toenemen. Online is er weinig sociale controle en de drempel om achter je computer te gokken is relatief laag, zo stellen zij. De voorstanders denken juist dat mensen die willen gokken dat toch wel doen, of het nou mag of niet. De mogelijkheden zijn er momenteel ook al. Tweederde (66%) wist dan ook niet dat online gokken in Nederland nu nog verboden is.

Eén op de zes (16%) jongeren ziet online kansspelen als een gemakkelijke manier om geld te verdienen, maar de ruime meerderheid (92%) heeft nog nooit voor geld gegokt op internet. Een kwart (23%) heeft wel eens een online kansspel – vooral poker – gespeeld, maar meestal betreft het een spel dat gratis is. Ondanks de vrees van de tegenstanders geven jongeren zelf aan niet massaal te gaan gokken als het toegestaan is. Slechts één op de tien jongeren die nog nooit een kansspel op internet heeft gespeeld, wil wel eens een gokje wagen als het straks legaal is.

De leeftijdsgrens om voor geld te gokken is 18 jaar, maar aardig wat jongeren uit het onderzoek hebben op jongere leeftijd al eens gegokt. Zo zat één op de vijf voor hun 18e al achter een gokkast en speelde één op de tien op minderjarige leeftijd een pokertoernooi voor geld. Bijna de helft van de jongeren (45%) vindt dat de leeftijdsgrens om te gokken omhoog moet naar 21 jaar.

Over dit onderzoek
Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 8.500 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 29 maart t/m 15 april 2013, deden 2380 jongeren mee. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Meer uitslagen van dit onderzoek: www.1vjongerenpanel.nl.

Lees ook:Niet de leeftijdsgrens verhogen, maar duurdere sigaretten
Lees ook:Waterpijp roken populair onder jongeren; PvdA wil verbod
Lees ook:Alcohol scoren een makkie voor minderjarige jongeren
Lees ook:Jongeren vinden stemmen vanaf zestien jaar slecht plan
Lees ook:Facebook wil af van leeftijdsgrens

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Jongeren verdeeld over legaliseren online kansspelen

 1. Gokken

  Online gokken moet gewoon kunnen, gokken bestaat al eeuwen en moet nu met de moderne tijd ook op internet te spelen zijn.

    /   Reply  / 
 2. Online gokken

  Het legaliseren, en daarmee controleren, van de markt voor online gokken is geen slechte stap van de Nederlandse overheid. Op dit moment gaan er jaarlijks tientallen miljoenen aan gemist belasting euro’s de grenzen over. Daarnaast weet je als speler niet meer wat nu wel of niet veilig is met een keurmerk van de overheid heb je meer zekerheid.

  Jannie

    /   Reply  / 
 3. Tom

  Ook voor gokken geldt doe het met mate!!

    /   Reply  / 
 4. hans preveaux

  Nu bijna 4 jaar verder en de wet is er nog steeds niet door. Interesant om te lezen hoe de politieke partijen er nu tegen aan kijken..

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>