Jeugd kent rechten en plichten bij vakantiewerk niet

Question markDe vakantieperiode is een tijd van rust maar voor jongeren is het ook een mooie gelegenheid een aardig zakcentje bij te verdienen. Veel jongeren (84 procent) gaat deze vakantie flink aan de bak. Maar wat hun rechten en plichten zijn is vrijwel onbekend, dat blijkt uit het onderzoek Vakantiewerk 2010 van FNV Jong.

Zes van de tien jongens en meisjes die aan vakantiewerk beginnen hebben geen idee wat hun rechten en plichten zijn. Ze zijn amper op de hoogte van de werkzaamheden die ze mogen verrichten en ook hun verdiensten hebben ze niet goed in kaart gebracht. Veel jongeren weten niet wat het wettelijk minimum jeugdloon is en wat ze bruto gaan verdienen. Lastig te vergelijken dan of je genoeg krijgt of niet.

Daarnaast hebben jongeren weinig kaas gegeten van hun loonstrookjes. De helft van de jeugdige werkers snapt er niets van. FNV Jong maakt zich zorgen. Het is niet alleen van de laatste tijd dat jongeren wel willen werken, maar geen verstand van zaken hebben. Het gebeurt ieder jaar dat jongeren niet goed op de hoogte zijn en daardoor bijvoorbeeld teveel belasting betalen of vakantiegeld mislopen.

FNV Jong zou graag zien dat er les wordt gegeven op de middelbare school over de rechten en plichten van jongeren die een vakantiebaantje willen nemen. Wat vind jij daarvan? Zou je er wel meer over willen leren?

Bron: Telegraaf

Lees ook:Jongeren hebben zin om te werken deze zomer
Lees ook:Voorlichting over vakantiewerk
Lees ook:‘Kom niet in de shit, doe het wit!’
Lees ook:Jeugd maakt graag uren voor luxeproducten
Lees ook:Taalunie krijgt jongerenraad

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>