Hoerige videoclip beïnvloedt zelfbeeld meisjes

‘Ho make a pimp rich, I ain’t paying bitch’, rapt 50 Cent terwijl een dozijn vrouwen verleidelijk om hem heen krioelen. En in een videoclip van rapper Nelly is te zien hoe een creditcard door het achterwerk van dame wordt gehaald. Het zijn een paar korte fragmenten die we dagelijks voorgeschoteld krijgen en het zelfbeeld van meisjes beïnvloed. Dat blijkt uit het eerste Nederlandse onderzoek dat hiernaar gedaan is.  Meisjes krijgen door het kijken naar de videoclips het idee dat een sexy uiterlijk belangrijk is. Jongens worden op dit gebied nauwelijks door de clips beïnvloed. De onderzoekers stelden 500 jongeren tussen de 13 en 16 jaar een week lang bloot aan videoclips. De ene helft kreeg veel dance- en hiphopclips te zien, met veel gepimp en hoerig gedrag. De andere helft kreeg neutralere videoclips te zien. De groep die de seksueel getinte clips te zien kreeg, was er naderhand sterker van overtuigd dat een sexy uiterlijk voor vrouwen belangrijk is.

Dat de jongens nauwelijks beïnvloed waren was onverwacht. Eerder werd aangenomen dat incidenten als groepsverkrachtingen het gevolg waren van het vrouwbeeld dat uit videoclips naar voren komt. Dat blijkt dus niet waar te zijn. ,,De jongens kwamen al uit een wereld waarin meisjes een wegwerpartikel zijn. De clips waren meer een weerspiegeling van hun beleving dan een oorzaak van hun gedrag”, vertelden de onderzoekers.

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hoerige videoclip beïnvloedt zelfbeeld meisjes

  1. Jerrel

    Verlopig geen reactie

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>