Tweederde jongeren online iets vervelends meegemaakt

Jongeren van 12 tot 16 vinden zichzelf verantwoordelijk voor een veilige en sociale internetomgeving. Daarnaast leggen ze een deel van de verantwoordelijkheid ook neer bij de overheid en bedrijven die sites exploiteren. Ouders hebben weinig besef van het online leven van hun kinderen. Toch voelen vaders en moeders zich verantwoordelijk voor hun internetomgeving.

Jongeren hebben, net als hun ouders, behoefte aan (online) hulp en advies bij vervelende ervaringen op internet. De portal Meldknop.nl die binnen een jaar 100.000 keer werd bezocht en inmiddels bekend is bij 2 op de 10 jongeren, kan in deze behoefte voorzien. Dit blijkt uit onderzoek van Digibewust.

Ouders onderschatten het internetgebruik van hun kinderen en denken dat 13% van de jongeren een paar keer per uur thuis internet gebruikt. In werkelijkheid is 32% van de jongeren iedere dag een paar keer per uur thuis online. Ouders vinden dat zijzelf moeten zorgen voor een veilige internetomgeving van hun kind. Jongeren delen die mening niet en vinden inmenging van vader of moeder overbodig. Ouders overschatten de aandacht die op school wordt geschonken aan internetveiligheid. Nog geen kwart van de ondervraagde jongeren zegt hierover te horen op school, terwijl 75% van de ouders juist denkt of verwacht dat hier op school aandacht aan wordt geschonken.

Jongeren vinden dat zij online recht hebben om veilig bankzaken te kunnen regelen, beveiliging tegen hackers, afscherming van privégegevens en de mogelijkheid om zelf makkelijk zelf geplaatste content te verwijderen. Volgens jongeren ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de bedrijven achter de websites, de overheid, en in mindere mate bij henzelf. Ouders hebben volgens jongeren hierbij in de meeste gevallen geen rol. Ouders dichten zichzelf hierbij wel een grote verantwoordelijkheid toe. Zij leggen daarnaast ook verantwoordelijkheid neer bij bedrijven die websites die hun kinderen bezoeken exploiteren.

Twee derde van de Nederlandse jongeren tussen 12 en 16 jaar heeft iets vervelends meegemaakt op internet. Vorig jaar (Onderzoek Verst®ikt in het net, Digibewust 2012) stond online pesten nog bovenaan de lijst van meest voorkomende vervelende online ervaringen. Nu geeft bijna de helft (46%) van de jongeren aan online benaderd te zijn door een onbekende en dat niet prettig te vinden. Eerste resultaten van eigen onderzoek door de politie laten zien dat het online krijgen van seksueel getinte verzoeken niet onbekend is voor jongeren. Andere vervelende ervaringen van jongeren zijn het hacken van hun account (21%), pesten via sociale media (19%) en online opgelicht worden (14%). Ook het online gediscrimineerd of bedreigd worden en verspreiding van nare filmpjes wordt veel genoemd.

Jongeren die hulp en advies zoeken bij het oplossen van vervelende problemen op internet kunnen terecht bij Meldknop.nl. Uit het onderzoek blijkt dat inmiddels 2 op de 10 jongeren van de vorig jaar gestarte site heeft gehoord. Meldknop.nl is in een jaar tijd 100.000 keer bezocht. Jongeren vinden hier informatie en tips om hun problemen zelf op te lossen, maar kunnen ook eenvoudig via e-mail, chat of telefoon (anoniem) in contact komen met deskundigen van de Kindertelefoon, Pestweb, het Meldpunt Discriminatie Internet, Meldpunt Kinderporno op Internet/Helpwanted en Vraaghetdepolitie.nl. De site is een initiatief van Digibewust in samenwerking met genoemde partijen.

Lees ook:Één op de vier jongeren heeft cyberseks!
Lees ook:Kinderombudsman opent meldpunt voor thuiszitters
Lees ook:Online shoppen met de creditcard van paps en mams
Lees ook:Internet en seks: anonimiteit, spanning en sociale zelfmoord
Lees ook:Ouders en jongeren geen ‘vrienden’ op sociale media

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>