Stemmen vanaf 16 jaar

Ben je 16 jaar? En zou je gaan stemmen als je de kans kreeg? D66-minister Pechtold wil dat jongeren al vanaf 16 jaar kunnen stemmen. Hij wil hierdoor jongeren meer bij de politiek betrekken en de generatiekloof verkleinen. Wel een goed ideetje toch? Nu is de minimumleeftijd 18 jaar…De minister vertelde dat bij de viering van honderd jaar vrouwen kiesrecht in Nijmegen. Het is gewoon een idee, hij heeft nog geen uitgewerkt voorstel klaar. Zijn bedoeling is eerst een maatschappelijk debat op gang brengen. Voor het invoeren van het kiesrecht voor zestienjarigen zou de grondwet gewijzigd moeten worden. Er zijn ongeveer 400.000 jongeren van zestien of zeventien jaar. In sommige deelstaten in Duitsland mogen 16-jarigen al wel stemmen.

Lees ook:Ga jij dinsdag ook stemmen?
Lees ook:Stemmen, ja of nee?
Lees ook:Nieuwe les: de Grondwet
Lees ook:Jongeren vinden stemmen vanaf zestien jaar slecht plan
Lees ook:Broer wil het met zijn zus kunnen doen

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Stemmen vanaf 16 jaar

 1. Anne

  Slecht idee!! De meeste mensen van 16 jaar hebben heeeeele andere dingen aan hun hoofd!!

    /   Reply  / 
 2. ilse

  Oke, maar een kleine groep 16-jarigen interesseert zich in dat soort dingen, daar ben ik er wel eentje van (al ben ik 15). En het helpt volgens mij wel om zo jongeren er snel bij te betrekken zodat ze blijven stemmen.

    /   Reply  / 
 3. Luitzen

  Volgens mij is dit een heel goed plan, aangezien jongeren dan misschien toch iets meer aanspraak krijgen binnen deze maatschappij waar eigenlijk zorg en onderwijs bovenaan zouden moeten staan!

    /   Reply  / 
 4. Eline

  Het lijkt mij ook een goed idee, al zal er wel enige voorlichting moeten worden gegeven. Het mooie van het stemrecht is, dat het geen plicht is, dus jongeren die zich niet in politiek interesseren hoeven ook niet te stemmen!

    /   Reply  / 
 5. Vincent

  ik denk dat het een goed idee is, zelf ben ik ook zestien en ik zou graag willen stemmen, wat ik nu doe is vrienden van 18+ afstuinen kijken wie niet gaat stemmen en vragen of die gene voor mij dit of dat wil stemmen. ik denk alleen wel dat het verstandig is om dan als je wilt stemmen en je bent tussen de 16 en 18 dat je dan vantevoren het moet aanvragen. ik denk dat je anders bij verschillende jongeren een meelift gedrag krijg of een niet goed beargumenteerde stem krijgt. bijvoorbeeld, piet is in elkaar geslagen door drie moslims dus hij heeft een beetje een pest gevoel en stemt daardoor gelijk op pvv omdat hij door dit voorval boos is terwijl hij niet weet dat de pvv extreem rechts is dus eigelijk is bedoelt voor de rijkere en eigenbazen.

    /   Reply  / 
 6. mopperkont

  Zelf ben ik een oudere, ja heus, een 65-plusser. Ik weet uit ervaring dat de huidige jongeren veel volwassener zijn dan pakweg 50 jr geleden. Daarom kan het voor geïnteresseerde jongeren vanaf 16 jaar goed zijn om stemgerechtigd te zijn. Het “meedenken” wordt hierdoor aangemoedigd.
  Het is zelfs goed om open te staan voor hun denkbeelden. Leeftijdgenoten van mij zijn niet alleen oud, maar hebben alleen maar kritiek op de jeugd. Dan is het ook goed om eens te luisteren naar wat ZIJ willen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>