Muziek heter dan seks; Sexual healing zorgt voor stemming

Nieuw onderzoek toont het belang van muziek aan in ons liefdesleven. In opdracht van Spotify onderzocht muziekpsycholoog dr. Daniel Müllensiefen uit Goldsmiths, van de Universiteit van London, de relatie tussen muziek, romantiek en verleiding. ‘De wetenschap achter het lied’ geeft enkele opmerkelijke resultaten weer.

Meer dan 40% van de respondenten gaf aan dat luisteren naar muziek tijdens de seks hen meer opwindt dan de aanrakingen van hun partner. Een verleidelijke playlist heeft vaak meer effect op de sfeer, dan het idee van een naakt lichaam onder die leuke outfit.

Dr. Müllensiefen licht toe: “Het is niet verwonderlijk dat zoveel respondenten aangeven muziek in de slaapkamer opwindend te vinden. Uit neurowetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat muziek hetzelfde genot in de hersenen kan opwekken als die van abstracte voldoeningen zoals eten, drugs of zelfs seks.”

Het onderzoek toont tevens aan dat muziek uit de filmklassieker ‘Dirty Dancing’ uit de jaren ‘80 het meest opwindend is om naar te luisteren tijdens het liefdesspel. Zowel mannen als vrouwen kozen deze iconische soundtrack – inclusief populaire hits uit de jaren ’50 en één gezongen nummer door hoofdrolspeler Patrick Swayze zelf –tot de nummer één voor in de slaapkamer.

Dr. Müllensiefen reageert: “De meeste mensen hebben een goed beeld bij liedjes die romantiek vertolken, voortkomend uit bijvoorbeeld culturele referenties zoals film. Het feit dat Dirty Dancing door zowel mannen als vrouwen is verkozen tot de beste muziek tijdens het bedrijven van de liefde, verbaast me dan ook niet. Mensen gebruiken deze muziek niet alleen om hun intenties in een romantische situatie te communiceren, maar ook om de sfeer tijdens de seks aan te geven. Om het succes in de slaapkamer te vergroten, blijkt ondermeer dat mannen vaker van muzieksmaak en luistergedrag wisselen dan vrouwen. Dit verklaart bijvoorbeeld de populariteit van Dirty Dancing bij zowel mannen als vrouwen.”

Het Spotify-onderzoek ‘de Wetenschap achter de muziek’ heeft geresulteerd in een top 20 van muziek die ons in de stemming brengt. De absolute nummer één is Marvin Gaye met ‘Sexual healing’. Niet verrassend dat ‘Let’s Get it On’, ook van Marvin Gaye, op de tweede plaats staat. Barry White volgt kort op nummer drie. Respondenten geven aan, dat de ‘Walrus van de liefde’ zoals Barry White ook wel bekend staat, hen met elk van zijn nummers weet op te winden.

Dr. Müllensiefen voegt toe: “Het onderzoek laat zien dat de beste nummers voor verleiding in de slaapkamer over eenzelfde kwaliteit beschikken. Het zijn allemaal nummers met een groot dynamisch bereik, hoge stemmen, een zekere rauwheid in de stem en weinig vocale vibrato. Deze specifieke onderdelen zijn sterk aanwezig in de nummers van Marvin Gaye.”

Er is verder onderzocht welk nummer men beter dan seks beschouwd. Eén op drie vond Queen’s Bohemian Rhapsody de absolute nummer één. Sex on Fire van Kings of Leon staat op de tweede plaats en Angels van Robbie Williams sluit de top drie af in deze ‘Beter dan sekslijst’.

Dr. Müllensiefen vertelt: “De liedjes die onze respondenten hebben benoemd tot ‘beter dan seks’ zijn allemaal uniek. Veel van deze nummers worden beschouwd als ware ‘meesterwerken’. Wanneer we naar muziek luisteren, bouwen we een verwachting op over hoe het nummer verder gaat. Als het tegen onze muzikale verwachtingen ingaat en dus een andere wending neemt, wordt onze emotionele reactie zeer positief. Het zijn vooral deze onverwachte wendingen die sterke emotionele gevoelens oproepen.”

Voor het onderzoek zijn 2.000 mensen tussen 18 en 91 jaar ondervraagd, waarbij er ongeveer evenveel mannen als vrouwen waren betrokken.

Jongerenblog zal de aankomende dagen een aantal ‘hete muzieklijstjes’ met je delen.

Lees ook:Ontevreden over seks; eind van relatie komt in zicht
Lees ook:“Wat zei je ook alweer, schat?”
Lees ook:Gigi Ravelli: onverzorgd haar = geen seks!
Lees ook:‘Muziekteksten zetten tieners aan tot seks’
Lees ook:Vrouwen: tv in slaapkamer funest voor seksleven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>