Meer jongeren zonder werk dan een jaar geleden

uwHet aantal bij UWV geregistreerde jonge werkzoekenden is ten opzichte van vorig jaar met 6.000 gestegen. Het aantal jongeren dat in de eerste acht maanden van dit jaar met een stage of leerbaan begon, is 15.000 lager dan in 2011. Dit blijkt uit de nieuwe Basiscijfers Jeugd die SBB en UWV hebben uitgebracht.

UWV telde eind augustus ruim 6.000 werkzoekende jongeren meer dan een jaar geleden. Ruim 55.000 jongeren tot 27 jaar staan geregistreerd als werkzoekend. En dat zijn waarschijnlijk niet alle werkloze jongeren. Jongeren zijn namelijk niet verplicht om zich in te schrijven als werkzoekende bij UWV als zij geen werkloosheids- of bijstandsuitkering ontvangen.

Regionaal zijn er aanzienlijke verschillen. In vier van de 30 arbeidsmarktregio’s daalde het aantal geregistreerde werkzoekende jongeren. De grootste dalers zijn Zuid-Gelderland en Groot Amsterdam. In de overige regio’s nam het aantal juist toe. Grootste stijgers zijn Groningen, Midden-Holland en Noordoost-Brabant.

Extra plaatsen
De sectorale knelpunten zijn er nog, blijkt uit deze meting. Mbo-instellingen, bedrijven en kenniscentra starten in diverse regio’s met initiatieven om jongeren voldoende stageplaatsen en leerbanen te bieden en hen voor te bereiden op een goede beroepsuitoefening. In Noord-Nederland zorgen scholen, zorginstellingen en kenniscentrum Calibris voor 40 extra stageplaatsen voor doktersassistent. In regio Zuid en rond Harderwijk delen twee jongeren één praktijkplaats.
In de regio Twente loopt een project waarmee 50 schoolverlaters die even geen werk hebben, behouden blijven voor de techniek. De kenniscentra Kenteq en Innovam begeleiden dit.

In de eerste acht maanden van dit jaar zijn in totaal 205.000 mbo-studenten gestart met een leerbaan of stage. Dit is een daling van 15.000 ten opzichte van vorig jaar.

Lees ook:Werkzoekende jongere is steeds hoger opgeleid, aldus UWV
Lees ook:Jonge werkzoekende langer zonder baan
Lees ook:Kwart minder mbo-studenten gestart met een stage
Lees ook:Apeldoornse jeugd drinkt een stuk minder
Lees ook:Jongeren vaker slachtoffer van criminaliteit dan ouderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>