A Royal Affair: intriges en verboden liefde aan Deense hof

A Royal Affair speelt zich af in Denemarken in de 17e eeuw en vertelt het verhaal van prinses Caroline Mathilde. Zij wordt op 15-jarige leeftijd uitgehuwelijkt aan de schizofrene koning Christian VII. Dat haar huwelijk alles behalve een sprookje is ontdekt Caroline Mathilde al zeer snel, als blijkt dat de koning meer geeft om stappen en andere vrouwen dan om haar. Door zijn geestesziekte is koning Christian VII ook niet in staat om het land te regeren.

De enige die tot de krankzinnige koning kan doordringen is de idealistische huisarts Johann Friedrich Struensee. Wanneer Struensee door heeft in welke positie hij zich bevindt, ziet hij zijn kans schoon om via de koning de middeleeuwse regelgeving van Denemarken te veranderen. Tussen de jonge koningin Caroline Mathilde en huisarts Struensee ontstaat vervolgens een hartstochtelijke romance die het begin van een revolutie inluidt en Denemarken voorgoed verandert.

A Royal Affair heeft mij positief verrast. Vanaf de eerste minuut werd ik het verhaal in gezogen. Dat is de verdienste van de Deense regisseur Nikolaj Arcel die de bloedmooie prinses Caroline Mathilde (Alicia Vikander), in de vorm van een raamvertelling, haar korte, heftige levensverhaal laat doen. Topacteur Mads Mikkelsen (o.a. Casino Royale en Jagten) kweekt als Johann Friedrich Struensee direct sympathie met zijn rebelse gedrag, hoewel hij pas na een klein half uur ten tonele verschijnt. De spaarzame komische momentjes die er zijn komen van koning Christian VII (Mikkel Boe Følsgaard), die met geraaskal en onvoorspelbaar gedrag de boel terroriseert. Maar het echte smaakmakende element van de film vind ik de gepassioneerde verhouding tussen Caroline en Johann en vooral de verstrekkende gevolgen daarvan.

Voor mijn gevoel is het 132 minuten durende kostuumdrama voorbij gevlogen, terwijl ik bij vergelijkbare films als ‘Anna Karenina’(130 minuten) en ‘Jane Eyre’(118 minuten) meer moeite had mijn focus vast te houden. Dat er zowat de hele film Deens gesproken wordt – er zitten geloof ik 3 Engelse zinnetjes in – vond ik ook niet storend. Naar mijn mening levert de compleet Deense cast een topprestatie, zij zetten dit waargebeurde verhaal geloofwaardig neer. Ik krijg spontaan weer een zwak voor Geschiedenis….

Benieuwd naar de afloop? Bestel dan de film bij Bol.com door op de titel te klikken.

Royal Affair (dvd)

Royal Affair (Blu-ray)

Tekst: Jayme Tol

Lees ook:Heel veel lol met Bad Grandpa
Lees ook:Koning van Katoren met een smartphone in de hand
Lees ook:Man leeft zonder armen en benen
Lees ook:Secret Affair tijdens de jaarwisseling in The Sand
Lees ook:Lover of Loser op de planken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>