Awkward! Meest pijnlijke momenten van Nederlandse jongeren

mtvWie is de meest gênante persoon uit jouw familie? Is het jouw opa, oma of toch die gekke vader? Uit onderzoek van MTV blijkt opvallend genoeg dat ruim 20% van de Nederlandse jongeren zich voor zichzelf schaamt en niet voor een familielid. Bijna 40% schaamt zich voor zijn of haar ouders en voor de grootouders schaamt slechts 4,5% zich. MTV ondervroeg 1.529 Nederlandse jongeren naar hun meest gênante momenten op school, tijdens het daten en relaties in het algemeen.

Door de grond kunnen zakken
Op school generen jongeren zich vooral voor ‘publiekelijke afgang’. Het meest gênante moment dat jongeren zich kunnen bedenken is een scheet laten ten overstaande van klasgenoten. Bijna 30% zegt dat ze dit het heel erg vinden. Andere momenten waarop alleen meiden het liefst door de grond zakken zijn bij het doorlekken tijdens de menstruatie of vallen waar iedereen bijstaat. Gedumpt worden door een voormalig vriendje of vriendinnetje is met 2,5%  voor zowel jongens als meiden het minst gênante wat de jongeren kan overkomen.

Top vijf grootste ergernissen tijdens het daten
Geen interesse tonen is met 22,5% het meest gênante wat een date kan doen. Gevolgd door stinken of het verkeerde luchtje op hebben (16%), over zijn of haar ex praten (15,5%), boeren laten (13%) en onwijs negatief zijn (10,5%). Opvallend genoeg is het minst gênante wat een date kan doen, neuspeuteren (0.5%). Praten over een ex kan misschien niet, maar 30% vindt het geen probleem om tegelijkertijd met twee mensen te daten. Wordt het dan alsnog niets, dan kun je altijd terugvallen op vrienden. Op de eeuwenoude vraag wat belangrijker is, ‘vriendschap’ of ‘relatie’, kiest het merendeel dan ook voor vriendschap.

Andere opvallende feiten:

  • Jongeren vinden hun vader (20,2%) toch nog iets irritanter dan hun moeder (19,6%);
  • 29% ziet het uitlekken van een geheim, zodat mensen er grappen over kunnen maken, als een van de meeste gênante dingen op school;
  • 96% zou wel een relatie aangaan met iemand van dezelfde school;
  • 28% irriteert zich aan zijn/haar vriend wanneer ze een relatie hebben;
  • De helft van de ondervraagde jongeren zou een relatie aangaan met iemand van dezelfde school maar niet uit zijn/haar klas;
  • 80% van de Nederlandse jongeren zegt dat populariteit niet nodig is om de schooljaren te overleven.

Over het onderzoek
MTV heeft naar aanleiding van het succesvolle programma Awkward onderzoek gedaan naar de meest gênante momenten onder 1.529 Nederlandse jongeren. Bijna 87% van de respondenten was vrouwelijk en de meeste ondervraagden waren 16 jaar of jonger. De vragenlijst is online afgenomen.

Meer pijnlijke momenten zien en kijken hoe je ermee om kunt gaan? Kijk dan elke zondag om 19.30 uur op MTV naar het nieuwe seizoen van Awkward. Elke week maakt de hoofdpersoon Jenna weer nieuwe ‘awkward’-momenten mee die zij moet zien te overleven.

Lees ook:Valentijnsdag populair onder Nederlandse singles
Lees ook:Jongeren hebben vaker onenightstands dan dates
Lees ook:Een derde van de singles staat open voor vrije relatie
Lees ook:Leerlingen sturen naaktfoto´s lerares hele school door
Lees ook:Mooi of niet mooi: that’s the question